Care e apelul ONG-urilor pentru președintele „aproape hotărât”

Care e apelul ONG-urilor pentru președintele „aproape hotărât”

Klaus Iohannis spunea că e „aproape hotărât” să declanșeze un referendum pe justiție în ziua alegerilor europarlamentare. ONG-urile sunt ceva mai ferme.

22 de organizații neguvernamentale și asociații civice îi cer președintelui Klaus Iohannis să nu mai stea pe gânduri și să declanșeze un referendum pe justiție pe 26 mai, în aceeași zi cu alegerile europarlamentare. ONG-urile sunt de părere că oamenii ar trebui chemați la urne pentru a se pronunța pentru respectarea statului de drept și pentru independența justiției.

Organizațiile îi propun șefului statului și câteva modele de formulare a întrebării de pe buletinul de vot:

  • Sunteți de acord cu înăsprirea legislației penale pentru infracțiunile de corupție și de serviciu?
  • Sunteți de acord ca cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție să nu poată fi aleși în organele administrației publice locale și centrale până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării?
  • Sunteți de acord ca legile justiției și politica penală a României să fie făcute exclusiv în Parlament, după consultarea și în acord cu recomandările Comisiei de la Veneția, GRECO și Comisiei Europene prin rapoartele privind Mecanismul de cooperare și verificare?

Organizațiie semnatare susțin, într-un comunicat, că se impune un referendum în contextul „opiniilor exprimate de cele mai reprezentative asociații ale magistraților și al voinței a sute de mii de români care s-au exprimat în stradă pentru continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice, a subordonării politice a instituțiilor sistemului judiciar de către Guvern și Parlament”.

Iohannis, „aproape hotărât” să declanșeze un referendum

Președintele Klaus Iohannis a spus că este „aproape hotărât” să convoace referendum privind probleme din Justiție în data de 26 mai, când sunt organizate și alegerile pentru Parlamentul European. Șeful statului a făcut declarația în timpul unei dezbateri organizate în cadrul Festivalului internaţional de film documentar şi drepturile omului „One World România”.â

Între altele, președintele a fost întrebat ce garanţii pot fi avute în vedere că referendumul va fi convocat în perioada următoare.

„Garanţia pot fi doar eu, că preşedintele convoacă referendumul.”
Klaus Iohannis

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI