Situație incredibilă în București. Pe o porțiune a bulevardului Timișoara din Capitală, autoritățile locale au împrăștiat deja sare, în cantități mari. Reprezentanții primăriei Sectorului 6 au spus că totul a fost o probă, iar sarea a fost strânsă.
De altfel, Primăria sectorului 6 a comunicat, la cererea Digi24, că sarea împrăștiată a fost de fapt o probă de lucru pentru iarnă. Prin urmare, au vrut să se asigure drumarii că totul funcționează în parametri normali. Primăria adaugă că sarea a fost, între timp, strânsă de pe șosea.
Deși vremea a fost bună, iar afară nu a căzut încă niciun fulg de nea, iată că există deja sare pe asfalt, în Capitală. Doar că Capitala nu e în niciuna dintre zonele aflate sub avertizări de ninsori sau de formare a poleiului. Cel care a trimis imaginile pentru Digi 24 spune că mașinile circulau cu dificultate din cauza stratului gros de sare de pe șosea.
Iarna, de multe ori întâlnim sare pe asfalt, pentru a îndepărta formarea poleiului. Însă specialiștii atrag atenția că sare de pe asfalt nu face tocmai bine… mașinilor. Astfel că sarea de pe drumuri afectează maşinile şi chiar şoselele, datorită acţiunii sale corozive. În special maşinile mai vechi, care sunt mai prost izolate, pot să fie afectate din cauza materialului antiderapant de pe şosele. „Sarea afectează tabla, metalul, pentru că este corozivă. În cazul maşinilor bine izolate, cum sunt cele mai noi, nu are ce să afecteze sarea. Dacă vorbim de maşini mai vechi atunci da, se pot uza şi din cauza asta, pentru că afectează tabla. Sarea roade şi asfaltul, dar este stratul de uzură mai dur care ar trebui să protejeze. De aceea primăvara apar gropile, pentru că sarea distruge asfaltul. Dar şi gerul este de vină, pentru că în crăpătura din asfalt intră apă, îngheaţă la ger şi aşa crapă asfaltul”, a explicat inginerul chimist Silviu Moisa, pentru Sighet247.ro.
”Problema este că la noi se aruncă sarea de bucătărie în mormane pe trotuar. Nu este aruncată uniform. Atunci, dacă calci în sarea asta, poţi să-ţi faci praf încălţămintea. Ar fi bună şi o sare un pic mai fină, asta e prea dură. Aşa de dură este bună pentru drumuri, nu pentru trotuare”, a mai explicat inginerul chimist. Şi stăpânii animalelor de companie au de furcă cu sarea de pe trotuare, alegând rute ocolitoare, acolo unde trotuarele nu au material antiderapant, pentru a-şi proteja patrupezii.