Românii au fost surprinși să fie martori la un fenomen bizar în munții din România, în zona Câmpulung Moldovenesc. Este vorba despre Efectul Gloria, supranumit și „Spectru montan” sau „Spectru Brocken”. Fotografiile surprinse de către specialiști îți vor tăia respirația.
Unul dintre cele mai rare fenomene ale naturii a fost surprins în zona Munților Rodnei de la noi din țară. Lumini fabuloase au apărut pe cer, peisajul fiind asemănat cu fenomenul Aurora Boreală, vizibil din țările nordice ale Europei.
„În condiţii propice, umbra observatorului este proiectată pe ceaţă. Picăturile minuscule de apă reflectă lumina soarelui înapoi către acesta, formând un nimb colorat în jurul umbrei.
Condiţiile rare se referă la refracţia şi dispersia luminii atunci când soarele, situat în spatele celui care observă, îi proiectează umbra pe un nor sau pe ceaţa situată mai jos decât poziţia acestuia.
Norul respectiv este format din picături de apă cu diametrul de dimensiune situată într-un interval bine precizat”, a transmis Romsilva, alături de mai multe fotografii care înfăţişează Efectul Gloria.
Parcul National Muntii Rodnei, unul din cele 22 de parcuri naţionale şi naturale administrate de Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, este al doilea parc naţional din ţară ca suprafaţă, cu peste 47.000 de hectare, fiind situat în partea de nord a ţării, în judeţele Maramureş şi Bistriţa-Năsăud.
Citește și Fenomen rar în Masivul Făgăraș! Turiștii s-au frecat la ochi, credeau că nu văd bine
Nu este pentru prima dată când acest fenomen este vizibil în România. În luna iulie a acestui an, administratorii paginii de Facebook Dany Photography a distribuit anumite imagini cu Efectul Gloria imortalizat în Masivul Făgăraș.
Conform celor de la Meteoplus, în spatele Efectului Gloria există o explicație științifică, fiind o iluzie optică fantastică.
Umbra turistului este proiectată în ceață, în timp ce picături foarte mici de apă reflectă lumina soarelui înapoi către acesta. Astfel, în jurul umbrei proiectate se formează un nimb colorat în nuanțele curcubeului.
„Condițiile formării fenomenului se referă la refracția și dispersia luminii. Soarele, situat în spatele celui care observă, îi proiectează umbra pe un nor sau pe ceata situată mai jos decât poziția acestuia.
Norul respectiv este format din picături de apă cu diametrul de dimensiuni într-un interval bine precizat”, au precizat oficialii Meteoplus pe rețelele sociale, acum câteva luni.
Citește și Locul unic din lume care se află în România. Are proprietăţi magice, puţini români au habar de el