17 iul. 2022 | 17:28

Fenomen rar în Masivul Făgăraș! Turiștii s-au frecat la ochi, credeau că nu văd bine

News
Fenomen rar în Masivul Făgăraș! Turiștii s-au frecat la ochi, credeau că nu văd bine
Fenomen rar în Masivul Făgăraș! Care este explicația din spatele siluetelor încadrate în aure sau curcubee.

Fenomen rar în Masivul Făgăraș. Meteoplus a informat duminică, 17 iulie, despre manifestarea unui eveniment meteorologic atât de rar încât de fiecare dată devine viral. S-a întâmplat în apropiere de Lacul Avrig. De fiecare dată când are loc, turiștii rămân muți de uimire. Unii spun că ar fi vorba despre o apariție divină, însă în spatele efectului există o explicație cât se poate de logică. Iată imaginea care a făcut înconjurul României!

Fenomen rar în Masivul Făgăraș

Stafia proiectată pe nor, de această dată în Masivul Făgăraș, a stârnit admirația tuturor turiștilor aflați la fața locului. Efectul Gloria sau Spectru montan/brocken, așa cum îi este denumirea, a fost surprins de fotograful care administrează pagina de Facebook Dany Photography. În doar 30 de minute de la publicare, materialul a strâns circa 500 de reacții și peste 40 de distribuiri.

Reprezentanții Meteoplus au explicat că în spatele efectului Gloria se află o explicație științifică. În termeni simpli, turistul asistă la o iluzie optică. Află cum se formează uimitorul efect Gloria. Umbra turistului este proiectată în ceață, în timp ce picături foarte mici de apă reflectă lumina soarelui înapoi către acesta. Astfel, în jurul umbrei proiectate se formează un nimb colorat, conform Meteoplus.

„Condițiile formării fenomenului se referă la refracția și dispersia luminii. Soarele, situat în spatele celui care observă, îi proiectează umbra pe un nor sau pe ceata situată mai jos decât poziția acestuia. Norul respectiv este format din picături de apă cu diametrul de dimensiuni într-un interval bine precizat”, au explicat reprezentanții Meteoplus, pe pagina lor de Facebook.

Turiștii rămân întotdeauna fără cuvinte

Acest fenomen a mai fost surprins de turiști și în verile anilor trecuți. În anul 2021, un turist care se afla la cota 1.800 în fața cabanei Dochia din Masivul Ceahlău, a filmat efectul cu pricina. În materialul video, care nu a durat mai mult de câteva secunde, se poate distinge cum un turist îi întreabă pe ceilalți ce se vede pe cer. Urmează discuții neinteligibile, după care replica: „Să așteptăm să mai iasă soarele”.

O altă siluetă parcă înconjurată de o aură a apărut și deasupra vârfului Toaca din Masivul Ceahlău. S-a întâmplat în urmă cu doi ani de zile. Imaginea uimește și dă frâu superstițiilor. Însă în spatele apariției se află tot efectul Gloria, care apare atunci când un individ stă pe un vârf de munte în timp ce în spatele său se află soarele, iar în fața sa nori. Umbra turistului se reflectă în stratul de ceață și apare ulterior înconjurată de un curcubeu.

PlaySport
Apariție rară a nepoților lui Țiriac după ce au părăsit România! Cum s-au fotografiat alături de Ileana Lazariuc
Ego.ro
Cum arăta Monica Macovei în tinerețe. Nu și-ar fi închipuit-o nimeni AȘA! Singura poză de pe net
Digi24
O studentă le-a spus prietenilor că era încântată de o primă întâlnire. A doua zi, un picior de-al ei a fost descoperit într-un parc
Cancan.ro
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul Moldovei', înmormântat regește!
Stirile PROTV
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk. Bolnavă de cancer, își dorește doar scuze
Romania TV
Alina Sorescu a dat MAREA VESTE înainte de Paşte
Capital.ro
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente! Au termen până la data de 25 mai
EVZ.ro
De la restaurantul mamei, la brațul miliardarului Arpad Paszkany. Ospătărița din Călărași avea planuri și mai mari
Adevarul
Cum a fost aleasă Dobrogea ca loc de construcție al Centralei nucleare. Proiectul demarat de Nicolae Ceaușescu și inaugurat de Ion Iliescu VIDEO
BZI.ro
Cât costă sicriul în care a fost depus Costel Corduneanu? Este model american de lux, din lemn masiv – FOTO
Spynews.ro
Ancuța Popoviciu va judeca în continuare cazul lui Vlad Pascu! Decizia de suspendare a fost amânată de CSM
Sport.ro
FOTO Tânăra desemnată "cel mai frumos copil din lume", apariție wow în costum de baie. La 23 de ani și-a eclipsat deja tatăl, un celebru fotbalist
Impact.ro
Top 10 filme cu Amza Pellea. Actorul, un TITAN al cinematografiei românești
Parteneri
Ce preț are sicriul în care a fost depus Costel Corduneanu. Este un model unicat și de lux
Redactia.ro
FOTO După o lună, Adrian Mutu și-a dat șapca jos! Ce a ieșit
Digisport.ro
De ce s-au bătut, de fapt, dacii cu romanii. Motivul pentru care Traian a vrut cu orice preț să cucerească Dacia
Click.ro
Ce nu s-a văzut la TV! Zanni cu Ana Porgras și Alex Delea cu Alexandra Duli, momente tandre la duș, la Survivor Al Stars: "Nu vreau să se termine acest moment. Vreau să..."
Viva.ro
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii i-au spus că mai are câteva luni de trăit
Digi24
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk. Bolnavă de cancer, își dorește doar scuze
Digi24
Nadia Comăneci, apariție-surpriză la București. Cum și cu cine s-a afișat fosta mare gimnastă
Unica.ro
Vacanță la Mamaia, dar cu prețuri de Dubai. Cât costă cazările în minivacanța de 1 Mai
EVZ.ro
Un cățel de usturoi seara. Cum se consumă și la ce ajută
Spynews
UNGURII detonează Europa. Pregătiţi-vă pentru ce e mai rău: Asta-i realitatea
Capital.ro
Categoria de români care ar putea primi fonduri europene în valoare de 400.000 de euro: ”Până la sfârșitul acestei luni sau începutul lunii mai”
Antena 3
Și-a părăsit soțul pentru cel mai bun prieten al lui. Anunțul făcut acum la doar câteva luni de la divorț: „Plătim pentru orice...”...”
Avantaje
RUSIA vine PESTE ROMÂNIA! SUA a primit INFORMAȚIILE
Mediaflux
Ancuța Popoviciu va judeca în continuare cazul lui Vlad Pascu! Decizia de suspendare a fost amânată de CSM
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Ce gest neașteptat a făcut un tată, la scurt timp după ce fiica lui nu l-a lăsat s-o conducă la altar, la nuntă
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro