Credincioșii care merg la slujbele Bisericii Negre din Brașov au putut observa o apariție bizară în curtea lăcașului de cult. Aceștia s-au revoltat de ceea ce au putut vedea.
Mai multe bănci care au forma unor obiecte abstracte au fost amplasate în curtea Bisericii Negre din Brașov. Cu toate că acestea au fost montate pentru a oferi un confort mai mare enoriașilor, aceștia nu sunt mulțumiți de ”ciudatele” obiecte. În plus, edilii spun că totul a fost realizat ca la carte.
”Nu au nevoie de autorizaţie de construire. Ei au cerut un acord de la Direcţia de Cultură, l-au şi obţinut. Noi doar am fost notificaţi cu privire la faptul că se vor executa o serie de lucrări în curtea Bisericii Negre”, a declarat Sorin Toarcea, purtător de cuvânt al Primăriei Brașov.
Chiar dacă părerile sunt împărțite în ceea ce privește forma lor, unii turiști și localnici sunt mulțumiți de aceste bănci. Pe baza formei lor, în funcție de perspectivă, unii afirmă că băncile seamănă cu niște rinichi, în timp ce alții le compară cu niște boabe de fasole.
„În primul rând, mi se pare că sunt reci. După aceea, arhitecţii au viziunile lor şi sunt bune că poţi să te aşezi pe ele, dacă eşti obosit”, a spus un trecător.
Un lucru este cert și anume că acestea sunt foarte comode, fiind încântați de idee dar și de faptul că le pune mintea la contribuție pentru a realiza cu ce obiect cunoscut lor seamănă cel mai mult.
„La noi, în zona Moldovei ca să vă spun sincer, arată ca un caltaboş, aşa se face la noi, din porc. Vara cred ca e foarte bine că e răcoros, dar iarna cam îngheaţă blugii”, a spus un turist.
„Îmi place ca operele de artă să fie diferite. Avem ceva vechi şi ceva nou, dar viaţa merge înainte şi asta e normal”, crede un turist francez.
„Sunt prea moderne pentru zonă”, a spus o mămică venită să-şi ia băieţelul de la şcoală.
„Nu cred că e ceva anormal, dar nu ştiu la ce folosesc, pentru că sunt sub pom, atâta. În rest, nu văd. Nu ştiu dacă sunt prea moderne ca să fie puse lângă Biserica Neagră, dar mie-mi plac”, a spus un braşovean.
Aceste bănci, 5 la număr și cu forme ciudate, fac parte dintr-un proiect mai vechi al bisercii de a reamenaja curtea bisericii. Obiectele nu au fost alese la întâmplare, iar în acest sens a fost organizat un concurs de arhitectură care a avut loc în anul 2012. Cum se întâmplă de multe ori pe meleagurile românești, lipsa fondurilor a stopat ca lucrările să fie continuate.
„Mobilierul urban din acest model provizoriu, care include și lucrări ale sculptorului Virgil Scripcariu realizate înaintea pandemiei, va fi amplasat doar temporar. Sculptorul a propus, printre altele, un ansamblu de șezut în zona curții frecventată de elevii Colegiului Național Johannes Honterus, precum și un șotron de piatră”, au menționat reprezentanții Bisericii Evanghelice C.A. din România – Parohia Brașov.
Ulterior, acest ansamblu a primit și o perioadă de test, fiind adresat în principal copiilor, pentru a putea vedea care sunt reacțiile acestora. Arhitectul Johannes Bertleff a afirmat că această idee a aparținut sculptorului Virgil Scripcariu, iar timpul va decide cât de bine se încadrează acest ”ansamblu de șezut”.
„Este ideea unui artist cunoscut, sculptorul Virgil Scripcariu, care a propus un ansamblu de şezut mai ludic, care se adresează copiilor. Ca şi celelalte elemente care fac parte din acest test.
Proprietarul poate spune care este perioada pentru care testul acesta se desfăşoară, cu un aviz de la Ministerul Culturii. Cert este că din punctul meu de vedere, ca şi arhitect, tot ce ţine de paviment, ar avea nevoie de un an de zile să stea acolo, ca să vedem pe parcursul fiecărui anotimp”, a spus Johannes Bertleff, arhitect.