Ce s-a ales de ieșeanul care a făcut scaunul Papei în 2019. Fiul său nu-i poate călca pe urme din cauza unei probleme grave de sănătate

Ce s-a ales de ieșeanul care a făcut scaunul Papei în 2019. Fiul său nu-i poate călca pe urme din cauza unei probleme grave de sănătate
Ce s-a ales de ieșeanul care a făcut scaunul Papei în 2019. Fiul său nu-i poate călca pe urme din cauza unei probleme grave de sănătate

Cătălin Hădăr are 48 de ani și a devenit foarte cunoscut în anul 2019, după ce a realizat cea mai importantă și deosebită lucrare a sa. Bărbatul a realizat scaunul pe care a stat Papa Francisc, în momentul în care a vizitat municipiul Iași.

Meșteșugarul care i-a construit scaunul Papei

Multă lume l-a cunoscut pe Cătălin Hădăr în anul 2019. Meșteșugarul este din comuna Răducăneni, județul Iași. În urma cu câțiva ani, acesta a realizat scaunul Papei Francisc. Acum toate obiectele sale realizate pentru evenimentul din urmă cu doi ani au loc de cinste în Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regina” din Iași.

Cu toate acestea, puțină lume îi cunoaște povestea. Bărbatul are un fiu, elev în clasa a XII-a. Din nefericire, băiatul este bolnav, iar din acest motiv nu îi mai calcă pe urme tatălui său. Tânărul are autism. Când era mic mergea des la atelier cu tatăl său, însă acum este pasionat de bucătărie.

„Am un fiu, dar nu prea îmi mai calcă pe urme. A avut o înclinație când era mai mic. El are și niște probleme de sănătate. Băiatul are autism. Este în clasa a XII-a, face școala profesională de bucătari. Până acum câțiva ani îi plăcea lemnul, îi plăcea să lucreze cu mine în atelier, dar, acum, nu mai vrea deloc.

Când era mic, se ducea și stătea numai în atelier. Acum – nimic, acum face doar bucătărie. Mi-ar fi plăcut să îmi calce pe urme, ca orice tată. Mi-ar fi plăcut să îmi ducă munca mai departe, însă e bine și așa. Pentru că sculptura și atelierul sunt foarte periculoase pentru el. Nu ar fi putut lucra niciodată într-o tâmplărie, pentru că nu ar conștientiza în totalitate pericolul. Voi mai lucra eu cât voi putea și cât voi fi sănătos.

Principalul venit al lui Cătălin provine din lucrările pe care le vinde

Cătălin a început să lucreze cu lemnul de când era mic. Primele noțiuni despre această artă le-a învățat din școala generală, de la profesorii săi. A început să lucreze de la 18 ani, prima meseria fiind cea de rotar.

Pe atunci, realiza doar căruțe și roți din lemn. După câțiva ani, căruțele nu mai erau atât de solicitate, așa că s-a apucat de realizat sculpturi și mobilier. Una dintre primele sale sculpturi și cunoscută îl înfățișa pe Tutankhamun.

Prima mea sculptură a fost cea care îl reda pe Tutankhamun. După o vreme au apărut cererile. În principal am făcut mobilier, iar, de 5-6 ani, lucrez cel mai mult pentru biserici. Fac scaune, suport de icoane, tot ce îmi solicită. Îmi place foarte mult să lucrez pentru biserici”, a declarat tâmplarul și sculptorul ieșean Cătălin Hădăr.

Sursă foto: BZI

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI