De la valori termce ceva mai scăzute pentru perioada în care ne aflăm, conform ANM, vom trece în scurt timp la un un val de aer tropical în România. În cursul acestei zile a fost emisă o altă alertă meteo ANM care anunță unde va fi caniculă în zilele care urmează. Citește mai departe și află când și unde apare un val de aer tropical în România.
Meteorologii au început să tragă și mai multe semnale de alarmă cu privire la fenomenul El Nino ale cărui efecte se resimt deja în majoritatea regiunilor, atât în America, cât și în Europa. În ceea ce privește continentul european, specialiștii spun că, pe lângă fenomnele extreme, începând cu a doua jumătate a acestei luni va apare un val de aer tropical, iar valorile termice vor crește considerabil.
Motivul pentru care vom avea parte de aceste fenomene se datorează încălzirii de la ecuator care, în timpul El Niño, duce la încălzirea stratosferei, care începe la aproximativ 10 kilometri deasupra suprafeței.
Vezi și: Când vom avea temperaturi de peste 30 de grade în România. Șefa ANM a făcut anunțul
Oamenii de știință încă studiază cum anume se produce această teleconexiune. În același timp, stratosfera tropicală inferioară se răcește. Această combinație poate schimba vânturile de la nivelul superior, cunoscute sub numele de jet stream, care suflă de la vest la est. Alterarea jet stream-ului poate afecta tot felul de variabile meteorologice, de la temperaturi la furtuni și vânturi, dar și la valori termice caniculare.
Pe plan local, dacă zilele trecute am avut parte de valori termice ceva mai scăzute, precum și de fenomene de instabilitate termică, vânt puternic și chiar precipitații abundente, nou alertă ANM anunță apariția unui val de aer tropical pe teritoriul României.
Vezi și: Când vom avea temperaturi de peste 30 de grade în România. Șefa ANM a făcut anunțul
Conform datelor furnizate de ANM, începând din 22 iunie temperatura aerului se va modifica, iar valul de aer tropical va începe să-și facă simțită prezența. În acest context, mai spune meteorologii ANM, valorile termice vor ajunge la cel puțin 24-33 de grade, iar valorile minime, începând cu 22 iunie, se vor situa între 11 și 22 grade, în nord-vestul țării, fenomenul fiind resimțit și în București, unde ANM spune că se vor înregistra aproximativ 32 de grade, valorile maxime, iar cele minime vor fi între 16-19 grade.
Noile modifică termice și apariția fenomenului El Nino, spun specialiștii, ar putea duce la un fenomen alarmant, și anume depășirea pentru prima dată a pragului de 1,5 grade de încălzire, față de nivelurile preindustriale de la mijlocul și sfârșitul anilor 1800.
Țările s-au angajat, în cadrul Acordului de la Paris privind clima, să limiteze încălzirea globală la mult sub 2 grade, și, de preferință, la 1,5 grade, față de temperaturile din perioada preindustrială. Oamenii de știință consideră că încălzirea de 1,5 grade reprezintă un punct de inflexiune cheie, dincolo de care șansele de inundații extreme, secetă, incendii și penurie de alimente ar putea crește dramatic.
”Vom avea, probabil, în 2024, cel mai călduros an înregistrat la nivel global”, spun ceercetătorii, explicând faptul că cel mai cald an înregistrat este în prezent 2016, care a urmat unui El Nino foarte puternic. Un El Nino puternic ar putea împinge planeta spre acest punct, chiar dacă numai temporar, au mai concluzionat specialiștii.