El Niño a revenit. Conform specialiștilor, ar putea împinge lumea să depășească un nou record de temperatură medie. Fenomenul meteorologic global se referă la momentul în care apele din Oceanul Pacific devin mult mai calde decât de obicei. Efectele sale se resimt și în România, iar ultima perioadă a adus vreme rea în cele mai mari județe ale țării. În cursul zilei de astăzi ANM a emis o altă alertă meteo, iar informațiile arată că, din păcate, va fi prăpăd.
După trei ani de răcire a modelului meteorologic La Niña, Administrația Națională Oceanică și Atmosferică a SUA (NOAA) a anunțat joi că El Niño este acum în curs de desfășurare. Meteorologii spun că El Niño este în mod normal asociat cu temperaturi record la nivel global. Nu se știe încă dacă acest lucru se va întâmpla în 2023 sau 2024, dar majoritatea cred că este mai probabil decât să nu se întâmple.
Fenomenul climatic El Niño este responsabil de creșterea temperaturilor globale și de agravarea fenomenelor meteorologice extreme. Acesta este cauzat de temperaturile oceanice și de vânturile din Pacific care oscilează între El Niño, care se încălzește, și La Niña, care se răcește.
Vezi și: Avertisment ANM! Vremea se schimbă complet, prognoza meteo până pe 10 iulie nu arată deloc bine
Se preconizează deja că anul acesta va fi mai cald decât în 2022 și că va fi al cincilea sau al șaselea cel mai cald an înregistrat vreodată. Efectele fenomenului El Niño durează luni de zile pentru a fi resimțite și ar putea însemna că în 2024 se vor bate recorduri de temperatură.
El Niño împinge apa caldă din Oceanul Pacific spre est, ceea ce face ca jet stream-ul din Pacific să se deplaseze la sud de poziția sa neutră. Acest lucru produce vreme mai uscată și mai caldă în nordul SUA și precipitații intense și inundații pe coasta Golfului și în sud-estul SUA.
În Europa, aceasta poate duce la ierni mai reci și mai uscate în nord și mai umede în sud. În timpul fenomenului, temperatura globală crește cu aproximativ 0,2 grade Celsius, potrivit NOAA. Acest lucru ar putea însemna depășirea limitei cruciale de 1,5 grade Celsius pentru încălzirea globală.
„Probabilitatea de a avea primul an la 1,5 grade Celsius în următoarea perioadă de cinci ani este acum de aproximativ 50:50”, a declarat pentru The Guardian profesorul Adam Scaife de la UK Met Office.
Efectele acestui fenomen global se resimt de ceva vreme și în România, manifestându-se prin fenomene extreme și vremea rea în aproape toată țara. În cursul acestei zile ANM a emis o altă alertă meteo de Cod portocaliu. Conform instituției, se anunță vremea rea, anunțând ”averse, iar prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25…35 l/mp. În zona avertizată, în ultimele ore, s-au acumulat cantități de 35…45 l/mp.”, conform avertizării ANM.
Această avertizare are în vedere în mod expres județul Gorj, dar conform ANM, sunt vizate în următoarele ore și alte zone din țară, fiind vorba și de județele Caraș-Severin, Mehedinți, Alba și Hunedoara. Termenul de valabilitate a avertizării emise de ANM este până mâine, 16 iunie, la ora 12:00.