Apare încă o bancă de stat. Florin Cîțu spune că Banca Națională de Dezvoltare va fi o sursă de finanțare pentru marile proiecte ale României.
Banca Națională de Dezvoltare face parte dintr-o strategie de reorganizare a tuturor companiilor finnaciar-bancare pe care le are statul și vor putea fi accesate, spre exemplu, și fonduri din planul Juncker, a precizat joi seara, ministru Finanțelor, Florin Cîțu, potrivit Agerpres.
„Banca de Dezvoltare, încă o bancă de stat când avem atâtea bănci de stat, face parte dintr-o strategie de reorganizare, să-i spun, a întregului pachet de companii financiar-bancare pe care le are statul. De ce avem nevoie de această Bancă de Dezvoltare? Pentru că aşa cum avem companiile construite, aceste companii financiar-bancare, niciuna dintre ele nu poate să acceseze bani din Planul Juncker, de exemplu. Asta este o problemă foarte mare.
La fel, vor fi foarte multe fonduri în viitor care vor putea fi canalizate către România prin acest vehicul. Mai mult, având o bancă de dezvoltare, atunci când vrei să faci un proiect important, strategic, de infrastructură de exemplu, nu trebuie să te mai duci la BERD (Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare n.r) sau BEI (Banca Europeană de Investiţii n.r), ai propria sursă de finanţare. Vă garantez că face parte dintr-o reorganizare a întregului pachet de companii de stat pe care îl are azi România în aşa fel încât să aibă toate o viziune liberală şi să fie toate profitabile”, a spus Florin Cîţu la Realitatea Plus.
De asemenea, Planul Național de Investiții și Relansare Economică, care a fost prezentat miercuri de Executiv, prevede înființarea Băncii Naționale de Dezvoltare a României, o instituție de dezvoltare cu drepturi depline, care este organizată sub forma unei societăți pe acțiuni, în baza unui act normativ separat.
Astfel, BND va fi o bancă deținută integral de stat, prin Ministerul Finanțelor Publice, și va desfășura activități financiare, îndeosebi în nume și cont propriu, în limita obiectivului de activitate autorizat de BNR, dar și cu mandat din partea statului, pentru activități cum ar fo cea de administratpr de Fond al Fondurilor și cele din cadrul Fondului Inițiativei celor Trei Mări, conform prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 în ce privește instituţiile de credit şi adecvarea capitalului.
„BND va acţiona în primul rând ca un intermediar financiar având ca scop atenuarea disfuncţionalităţilor pieţei financiare şi a decalajelor de finanţare identificate, precum şi creşterea absorbţiei fondurilor structurale ale Uniunii Europene (UE)”, se menționează în planul de investiţii.
Veniturile BND vor fi generate din activitățile derulate în nume și cont propriu de către bancă: produsele de finanțare directă vor genera venituri din dobânzi, pentru produseșe de finanțare directă, banca poate oferi servicii de consultanță atât IMM-urilor, cât și pentru proiectele de infrastructură, servicii pentru care se pot încasa comisioane, comision de administrare pentru serviciile prestate ca și administrator de Fond al Fondurilor.
Sursele de finanțare care sunt necesare pentru derularea activității desfășurate de BND sunt capitalul subscris de acționar, împrumuturi de pe piața interbancară, de la instituțiile financiare precum Grupul BEI, BERD, Banca Mondială etc, împrumuturi subordonate de la MFP, emisiuni de obligațiuni către investitorii instituționali.
BND nu va atrage depozite de la populație pentru a nu concura cu băncile comerciale, doar beneficiarii eligibili ai produselor oferite având conturi deschise la BND.