Românii cu credite la bancă, veste extraordinară. Ce se întâmplă cu dobânda. S-a aflat acum

Românii cu credite la bancă, veste extraordinară. Ce se întâmplă cu dobânda. S-a aflat acum
Ce se întâmplă cu dobânda. S-a aflat acum

Veste bună pentru românii cu credite la bancă. Dobânda nu poate fi majorată fără știrea clientului. O bancă a fost amendată cu 50.000 de lei pentru acest lucru. Mai multe detalii, în continuare.

Dobânda bancară nu poate fi majorată fără știrea clientului

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a sancționat cu 50.000 de lei Raiffeisen Bank pentru că a majorat dobânzile fără știrea clienților. Banca de origine austriacă a contestat această amendă, dar Tribunalul București a respins definitiv contestația, considerând o practică incorectă majorarea dobânzilor fără informarea prealabilă a clientului.

„Tribunalul București a conchis că practica comercială incorectă constă în neinformarea în prealabil a consumatorului despre viitoarele costuri ale produsului financiar, faptă ce poate determina clientul să ia o decizie pe care altfel nu ar fi luat-o“, se arată în comunicatul transmis de ANPC, potrivit avocatnet.ro.

Cazul a ajuns în atenția mass-mediei acum aproximativ 3 ani, când în spațiul public au apărut o serie de documente interne ale Reiffeisen Bank din perioada 2006-2007. Documente din care reiese faptul că banca intenționa majorarea unilaterală a dobânzilor la creditele în franci elvețieni, lei și euro, fără a informa consumatorii în prealabil.

Raiffeisen Bank, amendată cu 50.000 de lei

Ca urmare, ANPC a început o serie de controale în urma cărora s-a constatat că Raiffeisen Bank nu a comunicat transparent cu clienții în privința majorării dobânzilor, dând dovadă de lipsă de interes privind gradul de îndatorare al acestora.

„Mai exact,  în perioada februarie – decembrie 2008, Raiffeisen Bank a acordat 914 credite cu dobânda promoţională de 4,6% şi fixase în sistem faptul că, peste un an, rata dobânzii va fi de 5,4% (informaţie care nu a fost comunicată vreunui consumator). De fapt, majorarea a fost de 5,6%. În contract, debitorul avea posibilitatea să opteze pentru dobânzi fixe, însă această opţiune era plasată într-un loc nelizibil, consumatorul fiind determinat să accepte numai varianta dorită de bancă. Din cele sesizate, reiese faptul că banca folosea această practică la întreg portofoliul de credite (inclusiv lei şi euro)“, arată sursa citată.

Drept consecință, ANPC a amendat Raiffeisen Bank cu 50.000 de lei.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI