30 oct. 2023 | 17:51

Aparatele care consumă curent când sunt oprite. Cum îți reduci factura la curent

Economic
Aparatele care consumă curent când sunt oprite. Cum îți reduci factura la curent
La ce electrocasnice trebuie să fii atent

În încercarea de a găsi modalități noi de economisire a energiei, multe persoane au adoptat obiceiul de a stinge luminile și de a opri aparatele atunci când nu sunt în uz. Este o strategie excelentă. Știi care sunt aparatele care consumă curent când sunt oprite? Ei bine, acestea ar trebui trase mereu din priză dacă vrei să economisești bani la factura de electricitate.

Aparatura consumă electricitate când este oprită?

Da, aparatele tot consumă electricitate chiar și atunci când crezi că sunt oprite.

Chiar dacă un aparat este oprit, tot folosește o mică cantitate de energie dacă este conectat la priză.

Chiar dacă poți să crezi că un aparat este complet oprit, el poate să mai consume puțină electricitate. Acest fenomen este cunoscut sub numele de „putere fantomă” sau „putere de stand-by” și apare atunci când dispozitivele electrice sunt conectate și nu ajung la o stare completă de oprire.

Citește și: Obiectul pe care trebuie să îl scoţi urgent din priză. Consumă mai mult curent decât crezi, nu îl bagi niciodată în seamă

Această mică cantitate de energie se poate acumula în timp, mai ales dacă nu ești conștient că se întâmplă. Din fericire, există modalități de a reduce puterea de stand-by și de a ajuta la reducerea facturii tale de energie pe termen lung.

Să tragi dispozitivele din priză atunci când ai terminat cu ele este o modalitate excelentă de a ține sub control factura la curent.

Aparatele care consumă curent când sunt oprite

Oprirea aparatelor nu este întotdeauna suficientă. Multe aparate moderne continuă să consume electricitate atât timp cât sunt conectate, chiar și atunci când sunt oprite. Aceste șase aparate sunt printre cele mai mari vinovate:

Citește și: Cât curent consumă lunar, de fapt, un cuptor cu microunde. Greşeala care poate mări factura la energia electrică

Televizorul. Dacă ai un televizor modern cu iluminare LED, vei consuma mult mai puțină energie decât ai face cu un model mai vechi. Cu toate acestea, chiar și atunci când este oprit, televizoarele moderne continuă să consume electricitate. Asigură-te că le deconectezi sau achiziționează un protector de supratensiune pentru a opri fluxul de electricitate.

Computerele. Dacă lași calculatorul sau laptopul conectat pentru a se încărca peste noapte, ai putea risipi o cantitate semnificativă de electricitate.

Chiar și atunci când este oprit, cablul de alimentare va continua să consume energie.

Telefoanele. Similar, lăsarea telefonului la încărcat peste noapte nu este o idee bună. Chiar și atunci când este complet încărcat, telefonul va continua să consume electricitate și să-ți mărească factura de energie.

Sistemele audio. Aproape orice tip de echipament stereo pe care îl ai va consuma electricitate atât timp cât este conectat, chiar și atunci când nu este în uz.

Cuptoare cu microunde și cafetiere. Deși nu consumă mult, aceste aparate de bucătărie utilizează electricitate pentru afișajul digital, chiar și atunci când nu sunt în uz.

Lampi tradiționale. Dacă ai o lampă conectată la priză, aceasta consumă electricitate suplimentară atunci când luminile sunt stinse.

Dacă le tragi din priză constant după ce le folosești, acest mic truc te va ajuta să economisești la factura de curent, pe termen lung.

Câtă energie consumă puterea de stand-by?

Puterea de stand-by poate reprezenta până la 10% din consumul total de energie al casei tale, deci este important să fii conștient de ea.

Citește și: Aparatele din casă care consumă curent și când sunt oprite. Mare atenție, factura va fi mult mai mare

Reducerea cantității de energie folosite într-o locuință este esențială pentru a scădea facturile de utilități și pentru a ne aduce contribuția pentru protejarea mediului.

Din fericire, există soluții simple pentru reducerea consumului de putere de stand-by.

Folosirea unui prelungitor cu comutator integrat face întreruperea curentului rapidă și convenabilă, astfel încât să nu lași ceva conectat din greșeală. 

Reducerea puterii de stand-by este o modalitate excelentă de a contribui la reducerea amprentei tale de carbon și, în același timp, să economisești bani.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar de Crăciun pentru a avea noroc și împliniri
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
O amuletă misterioasă, descoperită în Germania, ar putea rescrie istoria creștinismului
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cum arată și cu ce se ocupă soția lui Ștefan Hrușcă. Geanina a fost fotomodel și i-a dăruit artistului doi copii, un băiat și o fată
Unica.ro
Petre Daea, scandal conjugal de Crăciun. Soția a cerut ordin de protecție
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Doliu în România. Un mare nume ne-a părăsit. A fost răpus de o boală cruntă. Nu va fi niciodată uitat
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Mireasa Confesiuni, sezonul 6. Ce s-a întâmplat la Paris între Daiana și Cristi. De ce relația lor a ajuns în impas după logodnă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro