30 oct. 2023 | 17:51

Aparatele care consumă curent când sunt oprite. Cum îți reduci factura la curent

Economic
Aparatele care consumă curent când sunt oprite. Cum îți reduci factura la curent
La ce electrocasnice trebuie să fii atent

În încercarea de a găsi modalități noi de economisire a energiei, multe persoane au adoptat obiceiul de a stinge luminile și de a opri aparatele atunci când nu sunt în uz. Este o strategie excelentă. Știi care sunt aparatele care consumă curent când sunt oprite? Ei bine, acestea ar trebui trase mereu din priză dacă vrei să economisești bani la factura de electricitate.

Aparatura consumă electricitate când este oprită?

Da, aparatele tot consumă electricitate chiar și atunci când crezi că sunt oprite.

Chiar dacă un aparat este oprit, tot folosește o mică cantitate de energie dacă este conectat la priză.

Chiar dacă poți să crezi că un aparat este complet oprit, el poate să mai consume puțină electricitate. Acest fenomen este cunoscut sub numele de „putere fantomă” sau „putere de stand-by” și apare atunci când dispozitivele electrice sunt conectate și nu ajung la o stare completă de oprire.

Citește și: Obiectul pe care trebuie să îl scoţi urgent din priză. Consumă mai mult curent decât crezi, nu îl bagi niciodată în seamă

Această mică cantitate de energie se poate acumula în timp, mai ales dacă nu ești conștient că se întâmplă. Din fericire, există modalități de a reduce puterea de stand-by și de a ajuta la reducerea facturii tale de energie pe termen lung.

Să tragi dispozitivele din priză atunci când ai terminat cu ele este o modalitate excelentă de a ține sub control factura la curent.

Aparatele care consumă curent când sunt oprite

Oprirea aparatelor nu este întotdeauna suficientă. Multe aparate moderne continuă să consume electricitate atât timp cât sunt conectate, chiar și atunci când sunt oprite. Aceste șase aparate sunt printre cele mai mari vinovate:

Citește și: Cât curent consumă lunar, de fapt, un cuptor cu microunde. Greşeala care poate mări factura la energia electrică

Televizorul. Dacă ai un televizor modern cu iluminare LED, vei consuma mult mai puțină energie decât ai face cu un model mai vechi. Cu toate acestea, chiar și atunci când este oprit, televizoarele moderne continuă să consume electricitate. Asigură-te că le deconectezi sau achiziționează un protector de supratensiune pentru a opri fluxul de electricitate.

Computerele. Dacă lași calculatorul sau laptopul conectat pentru a se încărca peste noapte, ai putea risipi o cantitate semnificativă de electricitate.

Chiar și atunci când este oprit, cablul de alimentare va continua să consume energie.

Telefoanele. Similar, lăsarea telefonului la încărcat peste noapte nu este o idee bună. Chiar și atunci când este complet încărcat, telefonul va continua să consume electricitate și să-ți mărească factura de energie.

Sistemele audio. Aproape orice tip de echipament stereo pe care îl ai va consuma electricitate atât timp cât este conectat, chiar și atunci când nu este în uz.

Cuptoare cu microunde și cafetiere. Deși nu consumă mult, aceste aparate de bucătărie utilizează electricitate pentru afișajul digital, chiar și atunci când nu sunt în uz.

Lampi tradiționale. Dacă ai o lampă conectată la priză, aceasta consumă electricitate suplimentară atunci când luminile sunt stinse.

Dacă le tragi din priză constant după ce le folosești, acest mic truc te va ajuta să economisești la factura de curent, pe termen lung.

Câtă energie consumă puterea de stand-by?

Puterea de stand-by poate reprezenta până la 10% din consumul total de energie al casei tale, deci este important să fii conștient de ea.

Citește și: Aparatele din casă care consumă curent și când sunt oprite. Mare atenție, factura va fi mult mai mare

Reducerea cantității de energie folosite într-o locuință este esențială pentru a scădea facturile de utilități și pentru a ne aduce contribuția pentru protejarea mediului.

Din fericire, există soluții simple pentru reducerea consumului de putere de stand-by.

Folosirea unui prelungitor cu comutator integrat face întreruperea curentului rapidă și convenabilă, astfel încât să nu lași ceva conectat din greșeală. 

Reducerea puterii de stand-by este o modalitate excelentă de a contribui la reducerea amprentei tale de carbon și, în același timp, să economisești bani.

Parteneri
Mesajul Danielei Iliescu pentru Iancu Sterp stârnește controverse. Absența de la cununie, în centrul discuțiilor
Redactia.ro
Nu mai pune apă sau lapte în piure. Ingredientul secret care îl face cu adevărat delicios, la fel ca la restaurant
Click.ro
Prima reacție a Rusiei după referendumul din Republica Moldova. Ce a transmis purtătorul de cuvânt al lui Putin
Digi24
Loredana Groza, SENZUALĂ în pat! Imaginile PROVOCATOARE au ajuns pe Internet
Vocea.biz
Dana Budeanu, omagiu neașteptat pentru fosta soacră, Delia Budeanu. Ce a făcut public. A uimit pe toată lumea!
Unica.ro
O actriță din Liceeni și-a abandonat cariera. S-a săturat și n-a mai privit în urmă
EVZ.ro
Ce a pățit o româncă în aeroport, în China! A rămas uimită când camerele de supraveghere o urmăreau peste tot
Spynews
Se schimbă permisul de conducere. Te obligă să îl înlocuiești. Taxa pe care șoferii nu o pot evita
Capital.ro
Delia Budeanu a trăit drama divorțului, dar și tragedia de a rămâne văduvă. Cu Radu Budeanu a trăit iubirea sublimă, până când moartea i-a despărțit
Avantaje
Cine va fi viitorul PREȘEDINTE al României. RĂSTURNARE în ALEGERI
Mediaflux
Consiliul General a aprobat referendumul în București. Când are loc și la ce întrebări trebuie să răspundă cetățenii
Spynews.ro
Jupiter Retrograd până în februarie 2025. Care sunt zodiie afectate și ce lecții au de învățat în perioada următoare
Realitatea.net
Cuza a renunțat la părul lung și a apelat la o schimbare radicală de look, după doi ani. Cum arată acum prezentatorul TV
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro