Apar monede noi în România. Decizia de ultim moment a BNR: cine apare pe ele

Apar monede noi în România. Decizia de ultim moment a BNR: cine apare pe ele
Apar monede noi în România

Banca Națională a României va scoate în circulație monede noi. Împlinirea a 200 de ani de la nașterea lui Alexandru Ioan Cuza va fi tema noilor modele.

Apar noi monede în România. Decizia de ultimă oră a BNR

Banca Națională a României pune în circulație două monede noi, una de aur și una de argint. Pe aversul monedei de aur se va putea vedea palatul Alexandru Ioan Cuza de la Ruginoasa și inscripția ”ROMANIA”, în formă unui arc de cerc. Noua monedă din aur va avea o valoare de 500 de lei. Stema României și anul lansării vor fi și ele prezente pe avers.

Palatul Alexandru Ioan Cuza de la Ruginoasa va fi prezent și aversul monedei de argint împreună cu aceleași inscripții, însă, valoarea nominală a acesteia fiind de doar 10 lei. Pe reversul ambelor monede se află portretul fostului domnitor Alexandru Ioan Cuza, numele acestuia, precum și anii de domnie, 1820-1873, potrivit Agerpres.

Monedele vor fi ambalate în casete de metacrilat transparent. Acestea vor fi însoțite și de niște broșuri de prezentare, în limbile romană, engleză și franceză. În casete va fi și câte un certificat de autenticitate, însoțite de semnăturile guvernatorului BNR și casierului central.

1.000 de monede de aur și 5.000 de monede de argint

Numărul maxim de noi monede emise va fi de 1.000 de bucăți pentru cele din aur și 5.000 de bucăți de monede de argint. Prețurile de vânzare pentru acestea vor fi de 10.400 de lei fără TVA pentru moneda de aur și 365 de lei pentru moneda de argint. Noii bani au putere oficială de circulație monetară pe teritoriul țării.

Lansarea monedelor a fost pe data de 19 octombrie, fiind realizată prin intermediul sucursalelor Băncii Naționale a României din București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași și Timiș.

Emisiune numismatică la împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire

În urmă cu 2 ani, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire din 1 Decembrie 1918, BNR a lansat în circulație o monedă din aur, o monedă din argint și o monedă din alamă pentru colecționare.

Aversul monedei din aur prezintă o imagine a Marii Adunări de la Alba Iulia, de la 1 decembrie 1918 cu inscripțiile în arc de cerc ”ROMANIA” și ”MAREA ADUNARE DE LA ALBA IULIA”, valoarea nominală 500 de lei, stema României și anul de emisiune 2018.

BNR lansează monede noi
BNR lansează monede noi

Aversul monedei din argint redă o imagine a Marii Adunări de la Alba Iulia, de la 1 decembrie 1918 cu inscripțiile în arc de cerc ”ROMANIA” și ”MAREA ADUNARE DE LA ALBA IULIA”, valoarea nominală a acesteia fiind de 10 lei, stema României și anul de emisiune ”2018”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI