15 sept. 2020 | 09:56

Orașul din România unde a fost găsită cea mai mare comoară. Cât aur a fost descoperit

Știri generale
Orașul din România unde a fost găsită cea mai mare comoară. Cât aur a fost descoperit
Orașul din România unde a fost găsită cea mai mare comoară

Una dintre cele mai mari comori descoperite vreodată în România a fost scoasă la lumină, accidental, de inundații. Oamenilor nu le-a venit să creadă cât aur au găsit!

Cea mai mare comoară din România, găsită de pescari. Cât aur au „pescuit”

Filmele și legendele americane sunt pline de aventuri ale vânătorilor de comori, însă puțini știu că aceștia existau și pe teritoriul României. Cu aproape 500 de ani în urmă, un grup de pescari a dat peste una dintre cele mai valoroase comori din istoria noastră. Mulți sunt convinși că acest tezaur este mult căutata comoară a lui Decebal.

Era anul 1550. Apele râului Strei erau pline de bărcile pescarilor. La un moment dat, unul dintre ei a observat ceva strălucind în lumina soarelui, printre pietre. Pe măsură ce s-a apropiat, și-a dat seama că, în apă, erau monede de aur. Multe!

Potrivit istoricilor, peste 400.000 de monede și o cantitate impresionantă sloiuri -piese- din aur au fost scoase din apele râului Strei, în apropierea orașului Deva.

Comoară a României, dezgropată de inundații și alunecări de teren

Descoperirea fabuloasă ar fi putut rămâne ascunsă pe veci, dacă vremea nu ar fi „ajutat”. Din relatările din acea perioadă, se pare că tezaurul a fost scos la lumină în urma inundațiilor și alunecărilor de teren provocate de ploi abundente.

Cea mai cunoscută variantă despre momentul descoperirii comorii este cea descrisă de cărturarul Gheorghe Șincai, în „Hronica Românilor”:

„Mergea niște pescari români cu șeicile din Mureșu în Streiu și, legându-și luntrile cu un trunchiu, au zărit că sclipește ceva. Vrând să scoată din apă aceea ce stricase prin rădăcinile lemnului și cerând mai de adinsul, au aflat și mai mulți galbeni, mai cu seamă de ai lui Lisimahu, creaiul Traciei, cu inscripție grecească. Cum am înțeles din oameni vrednici de credință, la 400.000 de galbeni și mulți sloi de aur au aflat.”

Orașul din România unde a fost găsită cea mai mare comoară

Decebal, regele dacilor

Decebal i-ar fi ucis pe cei care i-au ascuns comoara

Potrivit legendei, în timpul războiului cu romanii, regele dac Decebal și-a ascuns o parte importantă a comorilor sale în albia râului Sargeție, din apropierea Sarmizegetusa Regia, scria istoricul Dio Cassius.

„Decebal abătuse râul cu ajutorul unor prizonieri și săpase acolo o groapă. Pusese în ea o mulțime de argint și de aur, precum și alte lucruri foarte preioase, așezase peste ele pietre și îngrămădise pământ, iar după aceea aduse râul din nou în albia lui. Tot cu oamenii aceia, Decebal pusese în siguranță, în niște peșteri, veștminte și alte lucruri la fel. După ce făcu toate astea, îi măcelări, ca să nu dea nimic pe față”, scria Dio Cassius.

Însă romanii au pus mâna pe o parte din comoară, după ce, scrie istoricul Biciclis, unul dintre puținii care ar fi știut adevărul, a dat în vileag totul. Aurul a ajuns, în cele din urmă, la Roma.

Parteneri
Florin Piersic, transferat la terapie intensivă. Care este starea de sănătate a actorului
Redactia.ro
Cele 4 zodii din horoscop care își schimbă destinul în mai 2024. Vor trăi cea mai frumoasă vară din viața lor
Click.ro
O olandeză cu depresie va fi eutanasiată, pentru că „nu mai poate face față”. Are doar 28 de ani
Digi24
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani. Abia acum polițiștii au aflat cine este și povestea ei ciudată
Digi24
Jojo, apariția serii la Premiile Gopo 2024! Rochia ei decupată a făcut senzație! FOTO
Unica.ro
Ce s-a arătat pe geam, în casa lui Lucas, nepotul lui Tzancă Uraganu, înainte ca acesta să moară. Alina Marymar, postare cutremurătoare: „Alt semn...” / FOTO
Spynews
A venit vestea teribilă despre Florin Piersic. Verdictul medicilor
Capital.ro
Românii care nu mai sunt obligați să muncească în tura de noapte. Proiectul a fost adoptat
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
PENSIILE recalculate, CÂND vin PRIMII BANI! ANUNȚ oficial
Mediaflux
Dublă tragedie în Săptămâna Mare, în Călărași. O bunică a murit dupa ce a aflat că nepoata de patru ani s-a stins din viață
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Ce a putut găsească o mamă în camera fiicei care spunea că aude „monștri”. Trăiau în peretii casei!
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro