Marius Budăi, despre recalcularea veniturilor vârstnicilor din România. Ministrul Muncii a anunțat, miercuri, 1 martie, că toate pensiile foștilor angajați care depășesc valoarea salariului încasat vor fi recalculate. Decizia vizează toți pensionarii din țară, indiferent de domeniul profesional în care au activat.
Anunţul zilei despre recalcularea pensiilor. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a venit cu noi explicații în legătură cu formula de calcul în baza căreia veniturile pensionarilor din România s-ar putea modifica. Oficialul social-democrat a anunțat că toate sumele vârstnicilor care depășesc valoarea salariului vor fi supuse unor noi evaluări.
„Vor fi recalculate acele pensii care depășesc cuantumurile veniturilor casate în timpul activității. Este vorba despre absolut toate pensiile care depășesc valoarea salariului, absolut toate pensiile indiferent de categoria socioprofesională din care fac parte beneficiarii lor”, a anunțat Marius Budăi.
Șeful Ministerului Muncii a explicat că cele mai multe cazuri de acest fel sunt raportate în domeniul judiciar. Oficialul a precizat, totuși, că autoritățile competente nu vor face modificări pe partea de contributivitate.
Nu este vorba, astfel, despre impozitare, ci despre recalcularea pensiilor astfel încât să nu depășească salariul obținut pe durata desfășurării activității profesionale.
În raport cu venitul obținut ca angajat, pensia poate să crească procentul cu până la 80% din calculul din venitul brut fără să depășească venitul net, a explicat ministrul Marius Budăi.
„Există o modalitate de calcul. O știm cu toții. Avem modalitatea foarte bună din procentul respectiv să nu depășească venitul, se calculează procentul, însă nu aici este problema.
Problema este ca, în final, să avem un proiect de lege agreat cu Comisia Europeană și să fie publicat în Monitorul Oficial, astfel încât să intre în vigoare”, a mai spus oficialul social-democrat.
Întrebat dacă pensiile din sistemul de apărare și ordine publică vor fi prevăzute în proiectul de lege cu pricina, ministrul Muncii a reiterat că pensiile militare nu reprezintă pensiile speciale. Această din urmă expresie a fost introdusă în PNRR „pe ascuns și în secret” de către nespecialiști în domeniu.
Citește și: Moțiune depusă împotriva lui Marius Budăi, „ministrul salvării pensiilor speciale”. Lovitură pentru PSD
Pensiile speciale reprezintă indemnizații, care sunt stabilite și achitate angajaților care ies la pensie în baza unor preveri legislative speciale. Or’ nu acesta este cazul pensiilor militare, a spus oficialul social-democrat. Există, totuși, o prevedere în inițiativa legislativă la care Guvernul României lucrează împreună cu Banca Mondială pentru veniturile acordate foștilor angajați din domeniu.