Anunţul zilei despre Liviu Dragnea. Dosarul vizitei politicianului în SUA, întors la DNA

de: Ștefan R. Apostol
27 04. 2023

În urmă cu 6 ani, Liviu Dragnea posta pe contul său de Facebook poze alături de Donald Trump. cu o zi înainte de numirea acestuia în funcția de Președinte al Statelor Unite ale Americii. Dar, așa cum aveau să demonstreze ulterior procurorii DNA, călătoria fostului lider PSD peste ocean era una ilegală, fiind acuzat de trafic de influenţă. Ceea ce se întâmplă în aceste zile cu acest dosar, am putea spune că este anunţul zilei despre Liviu Dragnea, având în vedere că dosarul vizitei politicianului în SUA s-a întors la DNA.

Liviu Dragnea: „A fost un dialog cald și deschis”

În urmă cu 6 ani, pe 19 ianuarie 2017, cu o zi înainte de depunerea jurământului, în calitate de Președinte al SUA, Donald Trump dădea o cină în format restrâns, cum o descria Liviu Dragnea.

La acel moment nimeni nu-și punea problema clară cum a ajuns Liviu Dragnea în apropierea viitorului lider american, iar pe păagina de Facebook a fosului lider PSD apărea și poze (vezi galeria) care să dovedească preența sa la cina dată de Trump, însoțite și de un text:

„Aseară am avut onoarea de a participa, împreună cu premierul Sorin Grindeanu, la o cină în format restrâns alături de Președintele ales al Statelor Unite ale Americii, domnul Donald Trump.

I-am transmis președintelui dorința noastră de a duce parteneriatul strategic dintre #România și #SUA la un alt nivel. Președintele Donald Trump mi-a răspuns: ‘We will make it happen! Romania is important for us!’ A fost un dialog cald și deschis.”, scria Liviu Dragnea pe Facebook.

Acuzat de trafic de influență, alături de alte patru persoane

Dar, ulterior, în urma unor cercetări făcute de procurorii DNA s-a aflat că, de fapt, vizita fostului lider PSD ar fi fost făcută cu mulți bani din vistieria statului, și prin trafic de influență, așa cu arată și rechizitoriul DNA:

„Banii respectivi ar fi fost plătiţi, în luna mai 2017, de o societate offshore cu sediul în insulele Virgine Britanice şi conturi bancare în Cipru, (controlată de omul de afaceri român cu ajutorul celorlalţi doi oameni de afaceri).

În acest context, inculpatul Nicolae-Liviu Dragnea ar fi traficat, în favoarea omului de afaceri român, influenţa reală pe care o avea faţă de prim-ministru şi alţi membri ai Guvernului României, promiţându-i că îi va determina pe aceştia să îi asigure interesele de afaceri, în special din domeniul militar şi al intelligence, pe care respectivul le avea în România.

În schimbul foloaselor primite de la Gheorghe Dimitrescu, în perioada iunie – iulie 2017, inculpatul Nicolae-Liviu Dragnea ar fi traficat în favoarea acestuia influenţa reală pe care o avea asupra ministrului Afacerilor Externe, promiţând că îl va determina pe înaltul demnitar să îl desemneze pe primul în funcţia de consul general al României la Bonn, lucru care s-a şi întâmplat”, afirmă DNA.

În afară de Liviu Dragnea, în acest dosar au mai fost acuzați un politician, Gheorghe Dimitrescu, fost consilier parlamentar, și alte trei persoane, oameni de afaceri, Cristian Burci și fiul acestuia, Carlo Robert Burci, şi Dan Valentin Belcea. Toți cei patru implicați în dosar sunt acuzați de DNA de cumpărare de influenţă sau complicitate la cumpărare de influenţă.

Vezi și: Liviu Dragnea a ajuns la DNA. Ce legătură are cu Donald Trump

Anunţul zilei despre Liviu Dragnea. Tribunalul București a restituit dosarul la DNA

După ce avea să intre în închisoare pentru un alt dosar, stând în spatele gratiilor aproape doi ani, Liviu Dragnea credea că va scăpa și de acest dosar, având în vedere că procurorii DNA nu mai dădeau semne. Dar, pe 17 mai 2021, Liviu Dragnea a fost trimis în judecată de DNA în dosarul privind vizita sa în SUA în anul 2017, când a participat la un dineu organizat cu privire la învestirea lui Donald Trump.

Conform unui articol din ianuarie 2017, publicat de New York Times, cei care au participat la acel dineu și vroiau să se fotografieze cu viitorul lider american trebuiau să plătească un pachet cu valori între 25.000 și 1 milion de dolari, bani pe care procurorii DNA dovedeau că Liviu Dragnea i-ar fi plătit, iar banii veneau din bugetul statului. În cursul zilei de ieri a venit și anunţul zilei despre Liviu Dragnea, după ce Tribunalul București a decis să restituie dosarul la DNA, procurorii putând să refacă rechizitoriul:

„În baza art.346 alin. (3) lit. a) Cod de procedură penală, restituie la parchet cauza privind pe inculpaţii Dragnea Nicolae-Liviu, Burci Cristian-Ionel, Burci Carlo-Robert, Belcea Dan-Valentin şi Dimitrescu Gheorghe, trimişi în judecată prin rechizitoriul nr.130/P/2018 din data de 14.05.2021 al PICCJ – Direcţia Naţională Anticorupţie. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunţată în camera de consiliu, astăzi, 26.04.2023”, se arată în decizia tribunalului.

Dosarul fusese oprit la instanța din 2022, magistrații TB justificând anumite neregularități în conținutul dosarului, dispunând și excluderea anumitor probe venite de la FBI, inclusiv audierea omului de afaceri Cristian Burci și a fiului său Carlo Robert Burci, dar și audierea Ericăi Hillard. Procurorii DNA avea ca termen cinci zile de rezolvare a acestor situații, ulterior fiind necesară confirmarea deciziei acestora dacă mențin dispoziția de trimitere în judecată.

Odată cu decizia Tribunalului București, DNA va reface dosarul și va menține, așadar, această dispoziție. Cu alte cuvinte, Liviu Dragnea va fi judecat pentru faptele de trafic de influență, alături de ceilalți patru inculpați din acest dosar.