Anunțul trist al dimineții pentru români. Suntem pe un loc fruntaș în UE la acest capitol

Anunțul trist al dimineții pentru români. Suntem pe un loc fruntaș în UE la acest capitol
Prețurile de consum în creștere în România

România, țară membră UE, conform unor raportori anuali, a avut cea mai mare creștere la prețurile de consum. Raportul face referire la tot anul 2019, dar și la ultima perioadă din 2020. Datele statistice arată o creștere considerabilă a prețurilor de consum în România, în condițiile în care există o criză economică.

Prețurile de consum în creștere în România

Deși datele furnizate de Trading Economics arată că indicele la prețurile de consum în România a scăzut la 98,40 puncte în decembrie de la 99,80 puncte în noiembrie 2020, țara noastră a avut a patra mare creștere din UE. În ultimele rapoarte, indicele prețurilor de producție din România a scăzut cu 0,7%, față de aceeași lună din 2019, în luna noiembrie 2020.

Paradoxal, indicele a scăzut, dar cu toate astea prețurile de consum sunt într-o creștere vertiginoasă. Asta se întâmplă și pe fondul stagnării economiei, și a creșterii volumului de cereri în online, din perioada de criză.

Rata anuală de variație în România în decembrie 2020 a fost de 2,1%. Cu 17 zecimi mai mică decât luna precedentă. Rata de variație lunară  a fost de 0,3%, și astfel inflația acumulată în 2020, a fost de 2,1%.

În ianuarie 2019, România a menținut prima poziție în Uniunea Europeană în ceea ce privește inflația, cu o rată anuală a inflației de 3,2%. Rata a fost  măsurată prin indicii armonizați la prețurile de consum de la acea vreme.

”Cele mai mari rate anuale, în 2020, s-au înregistrat în România, de 2,1%, Polonia, de 3,4%, Cehia Ungaria, cu 2,8, respectiv 2,4 %. În comparație cu decembrie 2019, inflația anuală a scăzut.”, se spune în comunicatul UE.

Indicele prețurilor de consum măsoară prețul cu un coș unic de produse și servicii de consum pentru cele 28 de state membre. Coșul românesc de produse și servicii de consum include un procent mai mare de produse alimentare. Conform datelor, anul trecut, același coș de consum, a arătat o imagine diferită.

Prețurile cresc, economia stagnează

Creșterea indicelui la prețurile de consum din România a fost măsurată la 2,1% în decembrie 2020. Datele privind creșterea indicelui din România sunt actualizate lunar, disponibile din octombrie 1991 până în decembrie 2020, cu un număr mediu de 8,5% anual. Datele au atins un maxim istoric de 317,0% pe an în noiembrie 1993 și un nivel record de -3,5% pe an în mai 2016.

Calcularea creșterii indicelui se face din indicele lunar al prețurilor de consum. Informațiile despre creșterea indicelui la prețurile de consum, în România, înainte de ianuarie 2001, erau date prin Fondul Monetar Internațional. Rapoartele preconizează o creștere procentuală, semnificativă a prețurilor de consum, și în anul 2021. Predicțiile sunt făcute în raport cu rata de inflație preconizată pentru noul an.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI