Anunțul pe care toți românii îl așteptau. Ce se întâmplă cu facturile la energie electrică şi gaze de la 1 aprilie 2024
Mai sunt câteva zile până la 1 aprilie, când ne facem păcăleli unii altora. Dar, tot legat de 1 aprilie, ministrul Sebastian Burduja a făcut anunțul pe care toți românii îl așteptau. Citește mai departe și află ce se întâmplă cu facturile la energie electrică şi gaze de la 1 aprilie 2024.
Criza economică nu a trecut încă
Dacă-și imaginează cineva că am trecut de criza economică și de creșterea prețurilor, se înșală. Din păcate situația nu este deloc una bună, nici măcar 1% din previziunile guvernului Ciolacu de la finele lui 2023, ceea ce se traduce prin noi creșteri de prețuri, la toate serviciile, astfel s-a menținut plafonarea prețurilor la alimentele de bază, dar și cele la energie și gaze.
Deși Ciolacu nu anunța nicio majorare de taxe și impozite, din păcate lucrurile nu au stat așa, iar printre măsurile luate anul trecut, din punct de vedere fiscal, a fost majorarea TVA-ului, și scoaterea facilităților pentru cei din construcții și IT, dar și creșterea prețului la metrul cub de gaz în 2023.
Sebastian Burduja face anunțul pe care toți românii îl așteptau
În aceeași măsură, au fost păstrate active mai multe programe sociale, precum „Sprijin pentru România”, prin intermediul cărora se acordă sume de bani pentru susținerea categoriilor sociale cu venituri mici.
În cadrul acestor proiecte este și cel care controla, într-o anume proporție, facturile la energia electrică, precum și reguli noi pentru consumatorii din România. În acest context, Sebastian Burduja face anunțul pe care toți românii îl așteptau, și anume faptul că se pregătește o nou ordonață de plafonare a prețurilor la energia electrică și gaze.
Ce se întâmplă cu facturile la energie electrică şi gaze de la 1 aprilie 2024
Noile plafonări, spune ministrul, nu se vor face la clienții finali, ci doar pentru furnizorii de energie și gaze din România, iar asta, evident, se va regăsi și pe facturile finale ale românilor.
Ordonanța, despre care ministrul spune că este în dezbatere, dacă va fi aprobată ar trebui să intre în vigoare de la 1 aprilie, iar în această situație, ministrul explică ce se întâmplă cu facturile la energie electrică şi gaze de la 1 aprilie 2024:
„Săptămâna aceasta ne pregătim de o optimizare a acestei scheme prin care preţurile la factură ar putea să mai scadă.
În niciun caz nu vor creşte, pentru că plafoanele nu se schimbă, dar ne străduim să punem o presiune şi mai mare pe furnizori pentru a scădea aceste preţuri, atât la energie electrică, cât şi la gaze.
Sigur, şi prin scăderea plafonului la care producătorii vând energia electrică, respectiv gazele naturale”, a menţionat Sebastian Burduja
Rămâne de văzut în ce măsură se vort putea controla aceste prețuri, și mai ales dacă furnizorii vor fi de acord cu noile modificări, în contextul în care statul are încă de plătiti sumele aferente plafonărilor, neonorate în totalitate până la această oră. O altă victorie anunțată de Burduja a fost și faptul că a fost eliminată taxa pe soare, pentru o parte din români.