08 feb. 2023 | 20:14

Anunțul momentului pentru toți cei care nu stau la adresa din buletin. Schimbarea importantă pentru milioane de români

Social
Anunțul momentului pentru toți cei care nu stau la adresa din buletin. Schimbarea importantă pentru milioane de români
Propunerea legislativă care schimbă totul în România

În ședința de plen a Senatului României, a fost votată astăzi o propunere legislativă ce va modifica total reglementările legale privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români. Cadrul legal de până acum se făcea în baza unei ordonanțe de urgență, și anume OUG 97/2005. Aceste noi modificări aduc cu sine și anunțul momentului pentru toți cei care nu stau la adresa din buletin. Schimbarea importantă prin această propunere legislativă modifică lucrurile pentru milioane de români.

Propunerea legislativă care schimbă totul în România

În baza OUG amintite în introducere, cetățenii din România aveau dreptul de a înregistra, pe baza cărții de identitate, mai multe persoane la aceeași adresă, acea viză de flotant. Ca urmare, acest demers a generat o adevărată criză și un haos, mulți dintre cei care erau înscriși la adresa de domiciliu a posesorului de drept neexistând fizic.

Ca urmare, conform justificării propunerii legislative, tot mai multe nereguli de acest fel au fost semnalate, în care zeci, sau chiar sute de persoane înregistrate nu locuiau fizic la adresele declarate. Inițiatorii acestui proiect dau și exemple elocvente referitoare la aceste neregului scriind că:

„În octombrie 2018, la o adresă din sectorul 3 din Capitală, apăreau înregistrate circa 5.000 de persoane. în iulie 2020, a fost relatată o situaţie similară în judeţul Iaşi. La o adresă din comuna Moşna figurau cu viză de reşedinţă peste 3.000 de persoane.

În septembrie 2020, conform datelor oficiale, la patru adrese din oraşul Galaţi, deţinute de trei gălăţeni, locuiau peste 13.000 de persoane cu dublă cetăţenie. Cele mai multe persoane, peste 8.000, figurau la două adrese deţinute de acelaşi gălăţean.”, se arată în justificarea proiectului de lege inițiat de grupul parlamentar majoritar al PSD.

Ca urmare a acestei situații, mai spun inițiatorii, era nevoie de modificarea cadrului legal, în speță a OUG 97/2005 care, în fapt, nu limita sub nicio formă numărul de persoane înregistrate la o singură adresă.

Așa se face că grupul parlamentar PSD depunea în 2022 acest proiect legislativ care vine să schimbe total acest mecanism prevăzut în ordonanța de urgență amintită.

Vezi și: Lege nouă în România? Ce nu mai ai voie să faci dacă deții viză de flotant pe buletin

Modificările la OUG 97/2005 pentru cei care nu stau la adresa din buletin

În ședința Senatului de astăzi a fost votat cu 63 de voturi proiectul legislativ, iar noua lege limitează înscrirea la aceeași adresă a unui număr de doar 10 persoane, pe baza cărții de identitate, pentru cei care nu stau la adresa din buletin, excepție făcând proprietarul de drept al locuinței de la adresă și asupra familiei acestuia.

„Nu poate fi înscrisă în actul de identitate adresa de domiciliu dacă în Registrul Naţional de Evidenţă a Persoanelor sunt înregistrate mai mult de 10 persoane la adresa respectivă.

Această limitare nu se aplică în cazul titularului unui drept locativ asupra imobilului situat la adresă sau membrilor familiei extinse.

Prin familie extinsă să înţelege titularul dreptului locativ, soţul, soţia acestuia, rudele titularului şi cele în linie colaterală până la al patrulea grad inclusiv”, se arată în propunerea legislativă.

Odată votat proiectul, a fost deja trimis pentru dezbatere în cealaltă cameră parlamentară, Camera Deputaților, forul legislativ în măsură să promulge noua modificare legislativă.

Parteneri
Câți bani a obținut Alex Delea la Survivor după 15 săptămâni la Survivor. Postul Pro TV, pus la zid după eliminarea favoritului
Redactia.ro
Nedreapta istorie a vilei de pe Docenților nr.7, dăruită din iubire unei celebre actrițe de o frumusețe copleșitoare
Click.ro
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Digi24
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Digi24
Loredana, apariție provocatoare, în brațele lui Cătălin Botezatu! Ce ținută a purtat artista la Premiile Unica
Unica.ro
O fetiță de nici doi ani a murit după ce a înghițit biluţe magnetice. Ce mesaj a transmis mama micuței pentru părinţi: ”Să nu cumpere aşa ceva...”
Spynews
Anunț pentru toți românii care au CARDURI pentru ALIMENTE. Pe 25 Aprilie a fost ultima zi
Capital.ro
"Este anormal ce se întâmplă”. Amenda primită de o pensionară din Braşov pentru că a plantat flori în grădina din faţa blocului
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
MODIFICARE în CODUL MUNCII! Se adaugă VECHIME la PENSIE
Mediaflux
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro