Veste extrem de importantă pentru viitorii părinți. Se schimbă legea alocațiilor! În cursul zilei de luni, 13 martie, Senatul a adoptat un proiect de lege care aduce o schimbare în cazul veniturilor copiilor care urmează să se nască. Iată despre ce propunere legislativă este vorba.
Vești bune pentru părinți! În calitate de prim for decizional, Senatul a adoptat un proiect de lege al USR care prevede că dreptul la alocația de stat pentru copii să fie stabilit începând cu prima zi de viață a bebelușului și nu începând cu luna următoare celei în care s-a născut, așa cum era până acum.
Pasul următor este ca inițiativa legislativă să fie supusă votului în Camera Deputaților, aceasta din urmă fiind și for decizional.
Prin propunerea legislativă ar urma să fie reglementată modificarea legii 61/1993 cu privire la alocația de stat pentru copii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, urmând a se stabili dreptul la alocație de stat începând cu prima zi de viață a bebelușului.
„Dreptul la alocația de stat pentru copii se stabilește începând cu prima zi de viață a copilului şi se acordă începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul, iar plata alocației de stat pentru copii se face începând cu luna următoare depunerii cererii, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data depunerii cererii.
Calculul alocației de stat pentru copii va include, dacă este cazul, și perioada dintre ziua nașterii copilului și ultima zi a lunii respective, în cazul în care cererea este înregistrată ulterior lunii în care s-a născut copilul”, se arată în proiectul legislativ.
Citește și: Alocaţii mai mari pentru copii în 2023. De când primesc mai mulţi bani, de fapt
De asemenea, inițiatorii USR au mai transmis că „beneficiul direct și imediat al unei asemenea modificări este creșterea veniturilor proaspeților părinți cu o sumă de bani care este reprezentată de perioada dintre ziua nașterii și ultima zi a lunii respective”.
Prin urmare, dacă legea va fi adoptată, copiii vor primi alocație încă din prima zi de naștere, și nu din luna următoare.
Citește și: Cum poți schimba contul pentru alocația copilului. Pașii pe care trebuie să îi urmezi