25 feb. 2023 | 14:38

Alocaţii mai mari pentru copii în 2023. De când primesc mai mulţi bani, de fapt

News
Alocaţii mai mari pentru copii în 2023. De când primesc mai mulţi bani, de fapt
Ce trebuie sa stii despre alocatiile copiilor

Coaliția de guvernare a decis ca, începând din februarie 2023, alocațiile copiilor să fie mărite. Sumele date lunar de stat vor crește pentru cei care au sub doi ani, respectiv trei, pentru cei care nu au vârsta majoratului, precum și pentru românii care studiază în mediul preuniversitar. Mai mult de atât, studenții ar putea beneficia de un sprijin în plus față de alocație.

Alocaţii 2023. Sume mai mari pentru copii din februarie

Din luna februarie 2023, copiii din România vor primi alocații mai mari, potrivit unei ordonanțe de urgență adoptate în 2021. Sunt vizați cei cu vârste sub doi ani, respectiv trei, în caz de nevoi speciale, persoanele care au sub 18, dar și cei trecuți de majorat și studiază în mediul preuniversitar. OUG  stabilește că studenții ar putea beneficia de un sprijin mai mare decât o alocație.

Concret, alocațiile decise de Guvern sunt:

  • 631 de lei – pentru copiii cu vârsta de până la doi ani (sau de până la trei ani, dacă au dizabilități);
  • 256 de lei – pentru copiii cu vârsta între doi și 18 ani, dar și pentru tinerii de peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale);
  • 631 de lei – pentru copiii cu dizabilități, cu vârste între trei și 18 ani.

Bani mai mulți pe carduri

În luna ianuarie, părinții au încasat 243 de lei pe alocațiile copiilor cu vârste între doi și 18 ani. Din februarie, însă, suma a crescut cu circa 10 procente. Pentru micuții de până la doi ani, în schimb, majorarea anunțată pentru anul în curs este de 30 de lei.

Inițial, Executivul României anunțase că, la începutul anului 2023, alocațiile vor fi indexate cu rata inflației înregistrată în 2021. Adică urmau să fie majorate cu 5,5% sau aproximativ 12 RON pentru un copil care beneficiază de alocația standard de 243 de RON.

Totuși, ministrul Muncii, Marius Budăi, a explicat că alocațiile se vor majora cu peste 10%: „Va fi o creștere un pic mai mare. Va crește de la 243 la 274 de lei (RON) și de la 600 de lei la 676 de lei (RON)”.

Ce spune legea din România

Potrivit Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, „suma se plătește persoanei, asistentului maternal, reprezentantului familiei, al organismului privat acreditat care a luat în plasament copilul sau tutorelui și este destinată asigurării de hrană, îmbrăcăminte, încălțăminte, materiale igienico-sanitare, rechizite/ manuale, jucării, sprijin pentru integrare socială, transport, condiții adecvate de locuit și pentru a acoperi cheltuieli de întreținere – încălzire, apă caldă, energie electrică”.

Alocația copiilor se acordă lunar în baza cererii unuia dintre părinți și se achită până la împlinirea vârstei de 18 ani. De precizat că și copiii născuți în Republica Moldova, ai căror părinți dețin cetățenia română, pot primi bani de la stat. Pentru asta, trebuie să depui un dosar la primăria localității pe a cărei rază teritorială ai domiciliul în România.

Acte necesare pentru dosarul de alocație

O condiție obligatorie este ca părintele care solicită plata alocației să dețină buletin de identitate românesc și să fie transcris certificatul de naștere al copilului, spun autoritățile.

Actele necesare pentru dosarul de alocaţie 2023 sunt următoarele:
– Certificat de naștere românesc al copilului minor;
– Certificat de căsătorie românesc sau declarație notarială;
– Certificatele de cetățenie ale ambilor părinți;
– Declarație privind domiciliul copilului din partea solicitantului;
– Buletin de identitate românesc al părintelui care solicită alocații;
– Buletin de identitate moldovenesc sau românesc al celuilalt părinte;
– Extras de pe contul bancar.

Parteneri
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent
Redactia.ro
Statul plătește 138.000.000 $ din cauza ”celui mai înfricoșător monstru”, condamnat la 360 de ani de închisoare
Digisport.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
Digi24
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după 24 de ani. Ucigașul a dezvăluit totul de pe patul de moarte
Digi24
Cum arată la interior vila din Las Vegas a Anamariei Prodan. 'Lămâi și mandarini ca ai mei nu are nimeni!'
Unica.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Legea care se va aplica în toată România. Ordin de la UE. Toți românii au acest drept
Capital.ro
Veste bună pentru turismul românesc: Noua autostradă pe care se va putea ajunge mai ușor pe litoral
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
ANUNȚ privind BANII de PENSII de PAȘTE! Daniel Baciu a dat VESTEA
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Imagini cu Adelina Pestrițu în metrou. Cum s-a pozat în transportul în comun: „Faima nu te poate opri să faci lucruri normale”
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro