Anunțul Moderna după apariția tulpinei Omicron de covid. Vești de ultimă oră pentru oameni
Ce anunț a făcut compania Moderna după apariția tulpinei Omicron, din Africa de Sud. Noua tulpină a coronavirusului a fost clasată ”îngrijorătoare” de către OMS – Organizația Mondială a Sănătății. Această tulpină este considerată foarte contagioasă și cu mutații multiple, devenind o îngrijorare la nivel mondial. În Europa, Belgia a fost statul care a depistat un prim caz de infecție. De precizat este că un caz a fost raportat în Hong Kong şi unul în Israel, la o persoană care s-a întors din Malawi.
Anunțul Moderna după apariția tulpinei Omicron de covid
Compania Moderna și-a anunțat intenția de a dezvolta o doză de rapel specifică pentru varianta Omicron a coronavirusului, descoperită în Africa de Sud și clasată ca ”îngrijorătoare” de Organizația Mondială a Sănătății.
„Moderna va dezvolta rapid un candidat vaccin pentru o doză de rapel specifică variantei Omicron”, a anuțat compania americană într-un comunicat de presă.
Conform Moderna, acest anunţ se înscrie într-o strategie de lucru la doze de rapel specifice pentru variantele îngrijorătoare.
„În 2020-2021, acestea au inclus deja doze de rapel pentru variantele Delta şi Beta”, a mai precizat compania, menționând că „şi-a demonstrat în mai multe rânduri capacitatea de a trece noi candidaţi la stadiul de teste clinice în 60-90 de zile”.
„De la început am spus că pentru a lupta împotriva pandemiei a fost imperativ să fim proactivi în faţa evoluţiei virusului”, a spus şeful Moderna, Stéphane Bancel.
„Mutaţiile variantei Omicron sunt îngrijorătoare şi de câteva zile avansăm cât mai repede posibil pentru a ne executa strategia de a lupta împotriva acestei variante”, a mai adăugat el.
Tulpina Omicron prezintă zeci de mutații la nivelul proteinei Spike
Va mai dura însă „câteva săptămâni” pentru a înţelege nivelul de transmisibilitate şi virulenţă al noii variante, a spus vineri purtătorul de cuvânt al OMS, în timp ce pentru Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), este „prematur” să se planifice o adaptare a vaccinurilor la varianta Omicron.
Agenţia de sănătate a UE a spus că riscul este „de la ridicat la foarte ridicat” ca noua variantă de COVID-19 să se răspândească în Europa.
Această nouă variantă de coronavirus a fost denumită inițial B.1.1.529. Ea prezintă zeci de mutații la nivelul proteinei Spike, motiv pentru care există suspiciunea că ar putea eluda răspunsul imun, fie dat de vaccinuri, fie de o trecere anterioară prin boală.
De precizat este că tulpina „super-mutantă” a fost clasificată vineri drept „variantă de îngrijorare” de OMS, care a numit-o după cea de-a 15-a literă din alfabetul grecesc: Omicron.