Războiul ucrainean este într-o nouă fază, iar iminenta ofensivă rusă a determinat autoritățile să evacueze importante orașe unde se crede că se vor da lupte grele. În acest context, pe 9 februarie, Occidentul a auzit anunțul îngrozitor făcut de Zelenski, președintele ucrainean precizând ce urmează în război.
La întâlnirea de la Summit-ul UE, Volodimir Zelenski a declarat joi, 9 februarie, că „o Ucraină învingătoare” ar trebui să devină membră a Uniunii Europene, susținând că blocul nu ar fi întreg fără ca țara sa să fie parte integrantă a UE. Zelenski a făcut comentariile sale în timpul alocuțiunii în Parlamentul European. Vizita acestuia la Summit-ul UE a avot ca scop încercarea de a pune noi presiuni pe Occident și eforturile de a respinge o invazie la scară largă din partea Rusiei de aproape un an.
Vizita la Bruxelles a avut loc în contextul în care Rusia și-a intensificat atacurile în estul Ucrainei, pe fondul semnelor că o nouă ofensivă majoră a Moscovei este în curs de desfășurare înainte de aniversarea războiului din 24 februarie. Zelenski, care a vizitat, de asemenea, Marea Britanie și Franța în cadrul unui turneu european, s-a întoarce deja acasă cu o grămadă de bunăvoință și cu angajamente privind un ajutor militar suplimentar.
Cele mai recente informații de pe front arată că Rusia a lansat două rachete în Ucraina, lovind orașul Khmelnitski, la 270 km vest de Kiev, iar Guvernatorul regional al orașului a avertizat că astăzi ar putea urma întreruperi de energie electrică, în timp ce mai multe regiuni limitează alimentarea cu energie electrică pentru a diminua eventualele pagube pe care le-ar putea suferi rețeaua în urma unor noi lovituri.
Alerte de raid aerian au fost emise în toată țara în această dimineață, iar surse de escuritate ucrainene spun că Moscova vizează infrastructura critică din Ucraina încă din luna octombrie a anului trecut și că o rachetă a fost doborâtă la Mikolaiv, în sud, conform unei postări a guvernatorului Vitalie Kim.
În timpul turneului său european, dar nefiind la prima sa amenințare, Zelenski a vorbit și despre ceea ce s-ar putea întâmpla, în cazul în care Ucraina va fi învinsă de Rusia, iar anunțul îngrozitor făcut de Zelenski pune și mai mare presiune pe Occident.
Una din cele mai recente măsuri a venit tot din America, administrația de la Casa Albă aprobând un alt ajuto de peste un miliard de dolari pentru industria de armament, ca urmare a promisiunilor făcute de Joe Biden președintelui ucrainean de a-l ajuta cu muniție de artilerie.
Zelenski a declarat că Belarus ar face o greșeală de proporții istorice dacă s-ar alătura ofensivei rusești și a afirmat că sondajele au arătat că 80% din populația sa nu dorește să se alăture.
Dar, anunțul îngrozitor făcut de Zelenski vine ca o palmă pentru Occident, spunând că în cazul unei înfrângeri, Republica Moldova ar putea fi următoarea victimă a liderului de la Kremlin care caută noi modalități de a izola și strangula statul moldovean.
Dacă ar fi să ne luăm după ultimele evenimente politice din Republica Moldova, și anume demisia guvernulului pe fondul turbulențelor economice și al tensiunilor cu Rusia, am putea da crezera celor spune în anunțul îngrozitor făcut de Zelenski.
Guvernul pro-occidental al Republicii Moldova a demisionat după 18 luni turbulente la putere, marcate de turbulențe economice și de efectele de propagare ale războiului Rusiei în Ucraina vecină. În cele mai recente tensiuni cu Moscova din cauza războiului, guvernul a declarat, cu puțin timp înainte ca prim-ministrul Natalia Gavrilița să își anunțe demisia, că o rachetă rusă a încălcat spațiul aerian al Republicii Moldova și l-a convocat pe ambasadorul Rusiei pentru a protesta.
Președintele Maia Sandu a acceptat pe 10 februarie decizia lui Gavrilița și l-a nominalizat pe consilierul său pe probleme de apărare Dorin Recean în funcția de prim-ministru. Ea nu a dat niciun semn de renunțare la politicile sale pro-occidentale, care includ încercarea de aderare la Uniunea Europeană.