Într-un atac premeditat și violent, Shamsud-Din Jabbar, un fost veteran al armatei americane, a intrat cu o camionetă în mulțimea din Cartierul Francez al orașului New Orleans în noaptea dintre ani, ucigând 14 persoane. Acest masacru, descris de autorități drept un act de terorism, a șocat întreaga națiune și a scos la iveală detalii tulburătoare despre viața și motivațiile atacatorului.
Cu doar câteva ore înainte de atac, Jabbar a postat pe contul său de Facebook cinci videoclipuri în care își declara susținerea pentru gruparea teroristă Stat Islamic (SI). Într-unul dintre clipuri, acesta a explicat că inițial intenționa să atace membri ai familiei și prieteni apropiați, dar a ales o țintă publică pentru a atrage mai multă atenție asupra, citez, „războiului dintre musulmani și necredincioși”. Jabbar a afirmat, de asemenea, că s-a alăturat SI înaintea verii trecute și și-a prezentat testamentul.
„A fost un act de terorism. A fost premeditat,” a declarat Christopher Raia, director adjunct al FBI, în cadrul unei conferințe de presă.
În timpul anchetei, FBI a descoperit două dispozitive explozive improvizate (IED) ascunse în lăzi frigorifice, plasate de Jabbar în zona vizată de atac. Acestea nu au fost detonate, deoarece atacatorul a fost împușcat mortal de polițiști înainte de a avea șansa să le activeze.
„Tehnicienii pirotehniști ai FBI au recuperat dispozitivele și le-au dezamorsat în siguranță,” a adăugat Raia.
Shamsud-Din Jabbar, în vârstă de 42 de ani, era un cetățean american născut în Texas. A fost veteran al armatei, servind ca specialist IT și în resurse umane, și a participat la o misiune în Afganistan în 2009. Cu toate acestea, viața sa a fost marcată de probleme personale și financiare, inclusiv două divorțuri și procese pentru neplata pensiei alimentare.
Deși era musulman din naștere, Jabbar nu frecventa moscheea locală din Houston, iar rudele și cunoștințele l-au descris drept o persoană calmă, fără semne evidente de radicalizare. FBI consideră că acesta a acționat singur, fără complicitate din partea altor persoane.
Printre cei 14 oameni uciși în atac se numără un fost star al fotbalului american de la Universitatea Princeton, un tată a doi copii, o tânără de 18 ani care abia începuse studiile de asistentă medicală și un student de la Universitatea Alabama. Familiile acestora sunt devastate de pierdere.
„A fost prietenul meu cel mai bun și modelul meu în viață. Ieri a fost cea mai grea zi din viața mea,” a declarat Jack Bech, fratele uneia dintre victime.
În urma atacului, autoritățile din New Orleans au anunțat măsuri de securitate mai stricte pentru a preveni incidente similare în viitor. Strada unde a avut loc tragedia a fost redeschisă traficului, dar cu modificări semnificative.
„Oamenii nu au murit degeaba. New Orleans va deveni un oraș mai sigur, iar Statele Unite vor fi o țară mai sigură,” a afirmat Anne Kirckpatrick, reprezentant al poliției din New Orleans.
Printre măsurile planificate se numără instalarea de bariere de securitate mai solide și mai eficiente, mai ales în contextul evenimentelor viitoare, cum ar fi finala Super Bowl și defilările Mardi Gras.
În timp ce ancheta continuă, autoritățile încearcă să înțeleagă cum un fost militar decorat a ajuns să se radicalizeze și să comită un astfel de act terorist. De asemenea, se analizează modul în care s-ar fi putut preveni tragedia, având în vedere antecedentele personale și activitatea suspectului pe rețelele sociale.
Acest atac lasă în urmă nu doar o comunitate îndurerată, ci și o națiune întreagă care caută răspunsuri și soluții pentru a preveni viitoare acte de violență.