Potrivit unui proiect de ordonanță de urgență redactat de Ministerul Finanțelor. perioada în care debitorii care se confruntă cu dificultăți financiare pot solicita amânarea la plată a ratelor, va fi extinsă și în 2021.
Așadar, debitorii vor putea solicita această facilitate până la 15 martie cel târziu, urmând ca băncile să răspundă până la 31 martie. Perioada maximă de 9 luni pentru care poate fi solicitată amânarea, include și perioada pentru care au fost suspendate creditele în baza moratoriului legislativ sau a unui moratoriu non-legislativ, sau în ambele cazuri, potrivit Profit.ro.
Anul acesta, debitorii au putut solicita amânarea ratelor până la sfârșitul anului, în baza moratoriului reglementat prin Ordonanța de Urgență 37/2020. Peste 60% din cererile soluționate au fost în baza ordonanței, în timp ce restul de 40% au fost în urma măsurilor adoptate individual de bănci, potrivit Asociației Române a Băncilor
Această măsură a amânării ratelor a venit în contextul în care un număr mare de persoane și firme sunt afectate de impactul economic al restricțiilor impuse de autorități pentru limitarea pandemiei de COVID-19.
Potrivit sursei citate, Autoritatea Bancară Europeană a acordat, referitor la moratoriile legislative și non-legislative aplicate plății împrumuturilor în contextul crizei COVID-19, flexibilitate prudențială în cazul expunerilor acoperite de moratoriile inițiate până la data de 31 martie 2021, pentru creditele amânate la plată, conform unui moratoriu generalizat, pentru cel mult 9 luni în total, incluzând amânările anterioare.
Așadar, dacă în 2020, un debitor a beneficiat de amânarea ratelor pentru 6 luni, acesta va mai putea solicita în 2021 această facilitate pentru o perioadă de numai 3 luni, astfel încât totalul să nu depășească 9 luni.
Miercuri, după ședința de Guvern, premierul Florin Cîțu a anunțat înghețarea salariilor bugetarilor la nivelul lunii decembrie a anului 2020. El a explicat că această măsura va aduce 12 miliarde de lei în plus la buget, iar întreg pachetul de măsuri va aduce 17 miliarde de lei.
„Această OUG reprezintă o economie la buget de 17 miliarde de lei pentru anul 2021. La primul articol, se mențin în cuantum brut salariile celor care lucrează în sistemul bugetar la nivelul lunii decembrie 2020”, a declarat premierul Florin Cîțu.
”În 2020 nu ne-am atins de veniturile din sectorul public și am luat măsuri pentru mediul privat. Nici acum nu vor exista tăieri, vor rămâne la nivelul lunii decembrie a anului 2020, a adăugat premierul.