Anunțul făcut pentru sute de mii de români. Ce a decis Guvernul pentru șomeri în această perioadă

Anunțul făcut pentru sute de mii de români. Ce a decis Guvernul pentru șomeri în această perioadă
Plata indemnizaţiilor se va face din bugetul asigurărilor pentru şomaj

Guvernul a făcut marele anunț cu privire la condițiile pentru intrarea în șomaj tehnic, dar și asupra altor măsuri adoptate, în contextul crizei medicale provocare de răspândirea noului coronavirus. Anunțul îi vivează pe toți cetățenii țării noastre.

Anunț pentru sute de mii de români

Câtă vreme va dura starea de urgenţă, Guvernul a hotărât ca, în intervalul suspendării contractului de muncă de către angajator, în cazul întreruperii temporare a activităţii, remunerația salariaților să fie plătită din bugetul asigurărilor pentru şomaj.

Nivelul indemnizaţiilor va fi de minimum 75% din salariul de bază, în funcție de tipul de activitate prestată, și acestea vor fi plătite din fondul de salarii, însă nu mai mult de 75 de procente din salariul mediu brut, potrivit Legii nr. 6/2020. De aceste prevederi vor beneficia însă salariaţii ce îndeplinesc anumite condiţii.

Totodată, Guvernul a aprobat OUG pentru modificarea și completarea unor acte normative, dar și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale, menite să prevină răpândirea coronavirusului SARS-CoV-2.

Condiții pentru a beneficia de această reglementare:

Condiții pentru a intra în șomaj tehnic
Condiții pentru a intra în șomaj tehnic
  • Salariații „întrerup activitatea total sau parțial în baza deciziilor emise de autoritățile publice competente potrivit legii, pe perioada stării de urgență decretate și dețin Certificatul de situații de urgență emis de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, prevăzut la art. 12 din Decretul Președintelui României nr. 195/2020. Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri eliberează certificatul de situații de urgență conform metodologiei aprobată prin ordin.

  • Reduc activitatea ca urmare a efectelor epidemiei COVID-19 și nu au capacitatea financiară de a achita plata tuturor salariilor angajaților lor. Angajatorii pot beneficia de plata indemnizației prevăzută pentru cel mult 75% dintre angajații care au contracte individuale de muncă active la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe”.

Decontarea sumelor plătite ca indemnizație, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, se va face în maximum 30 de zile de la depunerea documentelor, urmând ca aceste sume să fie acoperite prin din fonduri externe nerambursabile prin Ministerul Fondurilor Europene, în funcție de banii alocați pentru această intervenție. Actele necesare pentru obținerea acestor beneficii sociale pot fi trimise prin poșta electronică.

Momentan, drepturile se acordă pe o perioadă de trei luni de zile.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI