Până în prezent, uzina de automobile Dacia, Ford Craiova și producătorul de cauciucuri Pirelli, cu fabrică în Slatina, au decis să își închidă porțile. Angajații intră în șomaj tehnic. Ce se întâmplă cu banii lor? Ludovic Orban a făcut clarificări.
Angajații fabricii Ford de la Craiova, ai constructorului Dacia de la Mioveni, dar și ai Pirelli au intrat în șomaj tehnic de astăzi, din cauza virusului COVID-19. Mii de angajați ai celor doi producători vor sta acasă cel puțin două săptămâni.
România nu s-a mai confruntat niciodată cu o asemenea amploare a șomajului tehnic, despre care oficialii susțin că ar afecta aproximativ 1 milion de români. Potrivit Codului muncii, șomajul tehnic reprezintă întreruperea temporară a activității unei companii din motive economice, structurale, tehnologice sau altele similare.
Drept urmare, contractele de muncă ale salariaților sunt suspendate la inițiativa angajatorului, care însă este obligat să le plătească acestora o indemnizație lunară. Actul normativ prevede că salariații trebuie să primească o indemnizație lunară, care nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază, șefii fiind cei care vor decide dacă vor plăti mai mult de această limită, dar nicidecum sub acest procent.
Într-o conferință de presă, care s-a întins până târziu în noapte, premierul Ludovic Orban a anunțat măsurile adoptate de executiv în ședința de Guvern. Conducerea va asigura plata șomajului tehnic pentru angajații companiilor care își închid activitatea. Mai mult, crește plafonul de garantare a creditelor pentru IMM-uri cu 5 miliarde de lei, credite garantate de stat pentru investiții și capital de lucru. Dobânda lor va fi subvenționată. Guvernul a hotărât să ramburseze TVA până în limita sumei de 9 miliarde de lei.
„Asigurăm plata șomajului tehnic, plata angajaților care intră în șomaj tehnic, din bugetul ministerului muncii, prin intermediul ANOFM, prin bugetul de șomaj. Am luat această decizie pentru că este clar că foarte multe companii sunt afectate direct sau indirect de epidemie și multe nu au capacitatea, veniturile necesare, pentru a asigura plata salariilor angajaților și exista riscul ca angajații să fie trimiși în șomaj sau să fie dați afară.
Decizia este de a plăti din bugetul fondului de șomaj 75% din salariul brut, cât este practic indemnizația lunară pentru șomaj tehnic, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut”, a declarat Ludovic Orban.