Ministrul Muncii, despre situația șomajului, în aceste zile. Care este vestea bună

Ministrul Muncii, despre situația șomajului, în aceste zile. Care este vestea bună
sursa foto: Inquam Photos/Ilona Andrei

În acest moment, aproximativ 200 000 de contracte de muncă au fost suspendate, în condițiile în care multe dintre companiile din România și-au stopat activitatea. Dar, numărul lor s-ar putea dubla, a precizat ministrul Muncii, Violeta Alexandru, la Digi 24. În plus, aceasta a mai spus că guvernul are bani pentru a plăti șomajul tehnic pentru angajații cu contracte suspendate.

Ministrul Muncii, despre situația șomajului, în aceste zile

Violeta Alexandru a mai precizat că ordonanța de urgență care reglementează șomajul tehnic e în procedură de publicare în Monitorul Oficial.

„Această măsură este gândită de Guvern ca răspuns la situația delicată a angajatorilor și angajaților care se prefigurează a fi fără surse de venit, sunt firme care s-au închis – restaurante, cafenele, saloane de înfrumusețare, toate închise ca măsură de prevenție prin decizie CNSSU. Aceste companii vor obține de la Ministerul Economiei un certificat. Măsurile vor fi simple, nu este momentul să facă nenumărate hârtii. Pe baza certificatului obținut se vor prezenta la agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă în vederea accesării fondurilor – 75 la sută din salariul fiecărei persoane, până la 75 la sută din salariul mediu brut”, a spus ministrul Muncii.

sursa foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Care este vestea bună în acest context

Cea de-a doua categorie este cea a companiilor care încasează mai puțin cu 25 la sută față de media lunilor ianuarie și februarie. Acestea se vor deplasa cu lista angajaților cu contracte suspendate tot la AJOFM, pentru a accesa forma de sprijin pusă la dispoziție de către Guvern, este tot anunțul Violetei Alexandru.

Aceasta a mai spus că datele REVISAL, registrul electronic al salariaților, indică faptul că săptămâna aceasta erau aproximativ 200.000 de mii de contracte de muncă suspendate.

„E o situație gravă că 200.000 de oameni nu mai au contractele în forță, ci suspendate, este o situație foarte grea, nu văd schimbări încă, dar ne-am pregătit cu o estimare de 300-400 de mii pentru perioada acoperită de decretul președintelui. Vor urma noi decizii în funcție de evoluție”, a precizat ministrul Muncii, Violeta Alexandru. Vestea bună în acest context este că sunt bani pentru plata șomajului tehnic.