Dacă vă întrebaţi câţi bani cheltuie statul român pe salarii, pensii şi asistenţă socială, este important să ştiţi că suma este una colosală. Mai mult, banii cheltuiţi depăşesc veniturile încasate.
Conform datelor din execuţia bugetară din luna ianuarie şi până în iunie 2020, salariile bugetarilor au costat nu mai puţin de 53,3 miliarde de lei. Asta înseamnă că România dă, lunar, 8,8 miliarde de lei pentru veniturile celor care lucrează la stat, scriu cei de la Antena 3.
De asemenea, pentru pensii România “a scos din buzunar”, în cele şase luni, 39,6 miliarde lei, adică 6,6 miliarde pe lună. Problema apare la suma pentru asistenţă socială! Mai exact, aproape 70 de miliarde de lei s-au transferat către persoanele cu venituri mici.
Situaţia în ceea ce priveşte economia ţării nu este deloc una fericită. În cele şase luni, în total, statul a cheltuit pe salariile bugetarilor, pensii şi asistenţă socială 162 de miliarde de lei. Veniturile încasate, însă, au fost de doar 146 de miliarde, ceea ce înseamnă o diferenţă de 16 miliarde de lei.
Acesta este motivul pentru care Guvernul a refuzat mărirea pensiilor cu 40% de la 1 septembrie dar şi dublarea alocaţiilor pentru copii.
De asemenea, Premierul Ludovic Orban avertizează Parlamentul că, dacă modifică procentul de majorare a punctului de pensie la dezbaterea ordonanței de rectificarea bugetară, va sesiza Curtea Constituțională a României.
În urmă cu doar două săptămâni, consultantul fiscal Gabriel Biriş explica pentru Adevărul.ro că România face un efort economic uriaş pentru a plăti pensiile.
“Sunt foarte, foarte îngrijorat de ce se întâmplă cu finanţele ţării, în plină criză globală… Guvernul a anunţat că pensiile vor creşte doar cu 14%. Cei 9 miliarde lei se vor adăuga la un deficit care oricum va fi uriaş, doar suma asta este aproximativ 1% dintr-un PIB ce va fi redus semnificativ de criză. Cum va arăta oare bugetul pe 2021, după ce anul acesta vom termina cu un deficit de peste 8% PIB, adică 25% din cheltuieli?”.