Încă din luna premergătoare Sărbătorilor de iarnă, ANPC demarase un amplu proces de controale la diferiți agenți economici. Pe lângă produsele neconforme descoperite, ANPC acorda și un număr important de amenzi și lua decizia de închidere temporară a unora. Pe același traseu, în cadrul programului „Academia Comisarilor”, inspectorii instituției au descins și la câteva restaurante cunoscute din București, iar cele descoperite au dus la amenzi și închiderea locațiilor.
La finalul lunii noiembrie ANPC închidea cel puțin două restaurante din București, în urma neregulilor descoperite. Ambele locații, controlate în noiembrie, erau situate în sectorul 2 al Capitalei, iar amenzile acordate la acel moment însumau aproximativ 50.000 de lei.
În speță, spune comunicatul ANPC, era vorba de produse alimentare refrigerate regăsite în congelator cu termene de valabilitate expirate, zone cu mucegai din bucătăriile celor două restaurante unde erau preparate produsele spre comercializare.
Controalele au continuate și în perioada sărbătorilor, dar și acum la început de an. Așa se face că alte două restaurante cunoscute din București, situate pe raza Sectorului 3 al Capitalei, au fost depistate cu situații de același gen. În cazul acestor controale, șeful ANPC spune că produsele sunt de proveniență olandeză, iar practica de a importa produsele alterate nu este de ieri de azi:
„Cred că unele dintre regulamentele europene nu sunt traduse în olandeză. Mă miră acest fapt, pentru că, nu de puține ori, Olanda ne-a scos la tablă să ne explice cum este cu Europa, ce avem de respectat și, ascultându-ne, pe noi, ca la școală, ne-au lăsat corijenți.
Interesant este că pretinșii profesori par repetenți la materiile importante ce țin de siguranța consumatorilor, de viața și de sănătatea acestora. Nu știu dacă ceea ce fac anumiți operatori economici olandezi este un mod de lucru acceptat și pentru piața din țara lor”, a afirmat Horia Constantinescu, președintele ANPC, conform Profit.ro.
Vezi și: Restaurant din Bucureşti, închis de ANPC. Ce au putut găsi inspectorii în bucătăria locaţiei
În cazul acestor restaurante au fost depistate de ANPC aproximativ 2,8 tone de carne alterată, luându-se ulterior decizia de a fi retrase. În aceași context, cele două restaurante cunoscute din București au fost obligate să plătească amenzi contravenționale, iar până la elucidarea situației, toate documentele celor două entități sunt luate la verificat.
În ceea ce privesc cele 2,8 tone de carne, acestea au fost sigilate și se va trece la predarea lor către o firmă care se ocupă cu enutralizarea produselor de acest tip, alterate. Controalele ANPC au mers mai departe, nerezumându-se doar la cele două restaurante cunoscute din București, ci și la furnizorii de materii prime, companii cu sediile mamă în Olanda, fiind vorba de depozitele SC Oceanis Seafood Europa SRL, din Popești Leordeni, și SC Rompex Distribution SRL, situat în satul Cosoba, din județul Giurgiu.