13 dec. 2022 | 16:09

Pericolul la care se pot expune românii când cumpără carne de porc. Avertismentul ANPC înainte de Crăciun

Sănătate
Pericolul la care se pot expune românii când cumpără carne de porc. Avertismentul ANPC înainte de Crăciun
Lucruri la care trebuie să fiți atenți atunci când cumpărați carne de porc!

Găsirea bucății, cantității și calității potrivite din carnea de porc depinde de nevoile fiecăruia dintre noi. Reprezentanții ANPC trag un semnal de alarmă, referitor la carnea de porc. În același timp fac câteva recomandări privind selectarea produselor din carne de porc. ANPC a furnizat și o listă de lucruri de care trebuie să țineți cont.

ANPC vorbește de pericolul la care se pot expune românii când cumpără carne de porc

Când vine vorba de carnea de porc, ANPC spune că aceasta trebuie să fie de culoare roșie-roșiatică. Dacă este în aceste condiții, carnea de porc va oferi o experiență mai bună de consum. ANPC spune că este important să evită să alegem carnea care are o culoare palidă și care are lichid în ambalaj.

În aceeași măsură, este important să evităm să alegem orice carne care are osul de culoare închisă. Recomandara inspectorilor este să căutăm bucăți de carne de porc slabă, cu puțină sau deloc grăsime vizibilă. Dacă există grăsime, aceasta trebuie să fie albă, fără pete întunecate.

În aceeași măsurp, trebuie să ținem cont și de comercianți, de spațiile acestora de vânzare și, mai ales de depozitare. Președintele ANPC a făcut, de altfel, și aceste recomandări:

„Trebuie să se asigure că locurile din care cumpără sunt autorizate, respectă condiţiile de comercializare şi mai ales trebuie să fie foarte atenţi la condiţiile de depozitare. Recomandăm şi subliniem obligativitatea consumatorilor de a respecta exigenţele transmise de către mai multe autorităţi.

Pentru că odată deranjat comerţul stradal sau din locuri cel puţin din condiţii discutabile, cu siguranţă îşi asumă un risc foarte mare, dar îşi asumă şi pentru membrii familiei. La târgurile, aşa zise, de Crăciun, produsele din porc erau ţinute în tonete.

I-am informat pe colegii mei din zonele respective, cu siguranţă valoarea temperaturilor de la foarte mici noaptea, la plus 12 grade, câteodată, în această perioadă, nu sunt condiţii conforme de depozitare”, avertizează Horia Constantinescu, preşedinte ANPC.

Vezi și: Alimentul care acum este mai scump decât carnea de porc. Românii nu și-l mai pot permite ca înainte

Lucruri la care trebuie să fiți atenți atunci când cumpărați carnea de porc

Atunci când cumpărăm carnea de porc, cei mai mulți dintre noi căutăm pe raft o bucată de carne frumoasă, cu aspect roșu aprins.

Dar știați că, de fapt, carnea proaspătă are o culoare violacee? Atunci când sunt expuși la aer, pigmenții din carne reacționează cu oxigenul pentru a forma culoarea roșie pe care o cunoaștem atât de bine.

Și cum rămâne cu carnea maro? Este stricată? Citiți mai departe pentru a vedea la ce ar trebui să fiți atenți atunci când cumpărați carne proaspătă.

1. Culoarea cărnii este extrem de importantă

Culoarea potrivită depinde de tipul de carne pe care o cumpărați. Carnea roșie ar trebui să fie de culoare închisă și poate varia între mov, roșu și maro. Dacă este maro, înseamnă pur și simplu că a fost expusă la oxigen.

Carnea de porc ar trebui să aibă o culoare roz deschis, în timp ce carnea de vânat ar trebui să fie maro închis. S-ar putea să fi observat că în cazul păsărilor de curte, culoarea variază într-o oarecare măsură și acest lucru se datorează faptului că dieta lor afectează culoarea cărnii. Așadar, culoarea cărnii proaspete de pasăre poate varia de la alb-albastru la galben.

2. Mirosul pe care îl are carnea de porc, și nu numai

Nu tuturor, chiar și celor care mănâncă carne, le place mirosul de carne proaspătă, așa că mulți bucătari casnici întâmpină dificultăți în a stabili dacă aroma pe care o simt este un miros normal de carne crudă sau dacă aceasta este stricată.

Dar mirosul este, de fapt, cel mai bun mod de a determina dacă carnea este încă proaspătă. Dacă mirosul este în vreun fel înțepător, sau miroase a carne în putrefacție, atunci stați departe.

3. Căutați bucăți curate de carne

Puteți identifica cu ușurință carnea de bună calitate după modul în care este tranșată. Căutați tăieturi netede, de dimensiuni uniforme, și stați departe de carnea cu margini zimțate. Acest lucru este valabil mai ales atunci când cumpărați carne de pasăre.

Păsările de curte de calitate inferioară nu sunt întotdeauna măcelărite bine, ceea ce înseamnă că nu se are grijă la îndepărtarea articulațiilor și a oaselor. Dacă nu vă plac oasele mici în carnea de pui, atunci optați pentru bucăți de calitate superioară.

4. Fiți atenți la fibrele cărnii

Dacă vă uitați cu atenție la carnea roșie, veți observa fibrele de carne. Granulația fibrelor vă va spune dacă carnea este tare sau fragedă. Boabele grosiere ale cărnii, cu multe fibre musculare vizibile, înseamnă o carne tare, cu multă aromă.

Alegeți aceste bucăți pentru gătitul la foc mic și lent. Atunci când cumpărați file de vită, veți observa lipsa acestor granule, ceea ce înseamnă că carnea va fi fragedă atunci când este gătită.

5. Atenție la grăsimea cărnii, mai ales la carnea de porc

Carnea cu pete albe și dungi de grăsime distribuite în tot mușchiul, va fi mai suculentă și mai fragedă. Această grăsime se numește marmorare, iar cu cât marmorarea este mai fină, cu atât este mai gustoasă.

Carnea de vită Wagyu este apreciată pentru marmorarea sa și este bine cunoscută pentru gustul și tandrețea sa. Aceste tipuri de carne sunt, de asemenea, mai scumpe.

6. Țineți cont de textura cărnii

Carnea de vită trebuie să fie fermă, densă și uscată. Fibrele musculare ar trebui să fie bine strânse și să fie uniforme. Dacă carnea arată ca și cum ar urma să se destrame, s-ar putea să se datoreze unei manipulări sau unei calități slabe.

Carnea de pasăre ar trebui să fie, de asemenea, fermă și uscată. Dacă carnea este vâscoasă sau lipicioasă, atunci mai degrabă stați deoparte. Acest lucru este valabil pentru toate tipurile de carne, indiferent dacă cumpărați carne de vită, de miel, de pui sau de porc.

Concluzie

Indiferent că vorbim de carnea de porc, de vacă, sau de pasăre, aceste aspecte sunt extrem de importante.

Din păcate, există riscuri mari de îmbolnăvire, dacă nu facem așa. Așadar, aveți mare grijă când mergeți în magazine și vreți să cumpărați carne.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în a doua zi de Crăciun pentru a-ți merge bine tot anul
Redactia.ro
2025 este Anul Șarpelui, un an care anunță transformări profunde și șanse mari de a descoperi dragostea
Click.ro
Cum dau autoritățile apă la moară fanilor teoriei conspiraționiste Chemtrails
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Al Bano a spus ce s-a întâmplat în noaptea în care fiica lui, Ylenia Carrisi, a dispărut: „Acesta e dramaticul adevăr!”
Unica.ro
Restructurări masive în 2025. Se anunță un an nebun. Toată lumea strânge cureaua
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
S-a dat ordin de la UE. Intră în vigoare din ianuarie. Devine obligatoriu în toate statele
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
ANUNȚ despre PENSIILE DIN IANUARIE! ÎNGRIJORĂRI pentru PENSIONARI
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro