Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza meteo pentru luna care vine, februarie. Se anunță o încălzire ușoară a vremii în cea mai mare parte a țării și valori termice mai mari comparativ cu normalul acestei perioade.
Dacă deja în luna ianuarie s-au înregistrat abateri pozitive de temperaturi, luna februarie va urma aceeași regulă, după cum transmit meteorologii. Deficitul de precipitaţii va fi accentuat în continuare în zonele de sud, sud-est şi est ale României, arată estimările ANM.
„În a treia lună de iarnă vom înregistra cu siguranţă un plus, pentru că şi în următoarele zile, până la finele lunii ianuarie, în bună parte din ţară, vom avea valori ridicate coroborat cu perioada din calendar, a declarat Elena Mateescu, director general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).
Prima decadă a lunii februarie va avea parte de valori termice mai mari comparativ cu normalul acestei perioade. Acestea vor fi mai mari de 4,5 – 5 grade Celsius, mai ales în sudul şi estul României.
”Chiar şi debutul lunii februarie va păstra aceeaşi tendinţă, conform estimărilor meteorologice valabile pentru următoarele patru săptămâni, actualizate astăzi (marţi, n.r.). Astfel, observăm pentru săptămâna 27 ianuarie – 3 februarie abateri termice pozitive semnificative în toată ţara, cu cele mai mari valori în special în regiunile din sudul şi sud-estul ţării. Pe de altă parte, veştile sunt bune pentru zonele din partea de vest, centru şi nord-est a ţării, acolo unde ne aşteptăm ca, în următoarea perioadă, să avem precipitaţii însemnate cantitativ, exceptând din păcate partea de sud, sud-est şi est, unde tendinţa cantităţilor de precipitaţii rămâne spre deficit”, a mai explicat specialistul ANM.
În săptămâna 10-17 februarie 2020, valorile maxime se vor situa între 3 și 8 grade Celsius, în timp ce minimele vor fi de 0 și – 4 grade, precizează observator.tv.
O ușoară tendința spre excedent se mai menține în zonele intră-carpatice. Începând din a două decadă a lunii februarie, datele indică la acest moment abateri pozitive și cu tendința spre deficit în bună parte din țară, mai ales în jumătatea de sud și est a României.