Vin vești de la Budapesta. Ungaria are de gând să extindă și în anul 2023 plafonarea prețurilor la alimente de bază, inclusiv lapte, zahăr, făină, ulei de floarea soarelui şi ouă. Rata anuală a inflaţiei în țara vecină a urcat la 22,5% (noiembrie) şi ar urma să accelereze considerabil, anunță experții ungari.
Guvernul premierului Viktor Orban a eliminat, marți, plafonarea preţurilor la carburanţi, în condiţiile în care mulţi cetățeni au intrat în panică şi au cumpărat cantităţi mari de combustibili, dar şi din cauza importurilor insuficiente. În Ungaria, preţul la benzină va creşte la circa 640 de forinţi pe litru, în timp motorină va costa 699 de forinţi litrul.
Giganții străini şi-au redus furnizările de combustibili spre Ungaria, după ce autorităţile de la Budapesta au plafonat preţurile la benzină şi motorină la 480 de forinţi (1,22 dolari) pe litru.
Plafonul la prețurile carburanților a fost abolit din cauza valului de panică și a cozilor la benzinării. Varianta impusă de stat (480 de forinți – 1,17 euro) pe litru a fost anulat, a spus ministrul Gergely Gulyas. Se va ține cont de tarifele pieței de 640 de forinți (1,56 euro) pe litru de benzină și 699 de forinți (1,70 euro) pe litru de motorină, a declarat el într-o conferință de presă.
Guvernul Ungariei a impus plafonarea prețului la combustibil în noiembrie 2021, dar compania energetică de stat MOL s-a străduit de atunci să țină pasul cu cererea, ceea ce a dus la unele lipsuri.
Recent, Ungaria s-a opus noilor sancțiuni ale UE împotriva Rusiei, în timpul întrunirii reprezentanților țărilor membre ale Uniunii Europene, relatează Financial Times. Mai mult, Executivul nu a fost de acord cu propunerea de dublare a fondului pentru livrarea de arme către Ucraina, cu toate că prim-ministrul Viktor Orban a negat acest veto.
Budapesta pune „frână” intenționat tuturor hotărârilor care necesită unanimitatea celor 27 de țări UE, acuză oficialii europeni: „Bruxelles a informat Ungaria că sprijinul financiar de 5,8 miliarde de euro pentru redresarea în urma pandemiei și alte fonduri din partea UE nu vor ajunge curând. Ca răspuns, folosește cea mai puternică armă pe care o are: dreptul de veto asupra oricărei decizii UE care necesită unanimitatea celor 27 de state membre”.
În plus, țara de lângă România este contra inițiativelor legislative ale Uniunii Europene: „Ar trebui să ne așteptăm la pași radicali și să fim pregătiți”, susține un diplomat european de rang înalt, potrivit Kommersant.