Un studiu recent, realizat de către oamenii de știință de la Universitatea Pennsylvania din Statele Unite și de la Universitatea Jinan din Guangzhou, China, arată care sunt riscurile pentru utilizarea excesivă a rețelelor de socializare în timpul pandemiei.
Studiul care a fost publicat în jurnalul științific Computers in Human Behavior, a inclus 320 de persoane din Wuhan care au dat informații despre modul în care au accesat și distribuit informații pe teme de sănătate prietenilor, membrilor familiei și colegilor prin WeChat, cea mai populară aplicație de socializare din China potrivit Agerpres.
Oamenii de știință au folosit de asemenea o scară de stres pentru măsurarea nivelului de anxietate și de depresie. Participanții la studiu au fost rugați să evalueze afirmații precum ”Am simțit că viața nu are sens” și ”Am avut vise tulburătoare despre epidemia de coronavirus”.
Un profesor de jurnalism de la Penn State, Bu Zhong, care a fost totodată și coautor la studiu, a declarat că echipa sa a început să analizeze efectele utilizării rețelelor sociale asupra sănătății mintale a oamenilor imediat după aplicarea măsurilor de carantină în Wuhan.
Zhong a spus că în China media nu relata despre noul coronavirus, iar acest lucru i-a stresat pe oameni, care au început să se bazeze pe rețelele sociale.
”Nu ne așteptam să devină o pandemie globală. Am crezut că am putea dezvălui anumite daune invizibile cauzate de focar. În situația Chinei, media locale nu relatau despre COVID-19. Dacă o persoană citea doar ziarul local și se uita la televizor nu primea informații despre virus. Acest lucru i-a făcut pe oameni extrem de stresați și au început să se bazeze extrem de mult pe rețelele sociale”, a explicat Zhong.
Studii anterioare au demonstrat că mulți oameni se bazează pe rețelele sociale pentru a găsi și distribui informații pe subiecte de sănătate în perioadele de criză. Sondajul Harris a constatat că între sfârșitul lunii martie și începutul lunii mai, 46-51% dintre adulții americani au declarat că utilizează mai des rețelele sociale față de perioada dinaintea pandemiei de coronavirus.
Noul studiu a constatat că peste jumătate dintre participanți, dintre care niciunul nu a raportat tulburări traumatice sau depresive înainte de pandemie, au resimțit un anumit nivel de depresie.
”Nu vrem ca oamenii să creadă că rețelele sociale sunt un lucru rău. Vrem doar ca ei să știe că există un echilibru, iar atunci când depășești pragul – precum atunci când îți verifici (rețelele sociale) la fiecare cinci sau zece minute – aceasta îți poate provoca mai mult stres”, a subliniat Bu Zhong.
Așadar, cercetătorii recomandă pauze de social media în timpul unei crize stresante cum este pandemia.