Călătoria în timp este posibilă! Cercetătorii au făcut anunțul așteptat de toată omenirea

Călătoria în timp este posibilă! Cercetătorii au făcut anunțul așteptat de toată omenirea
Călătoria în timp este posibilă! Cercetătorii au făcut anunțul așteptat de toată omenirea

Pentru fanii seriei de filme, ”Înapoi ..în viitor”, subiectul călătoria în timp este deja un termen cunoscut. Dar dacă acest lucru ar deveni real și nu ar mai rămâne doar un subiect de film? Cum ar reacționa fanii seriei?

Călătoria în timp este posibilă

Cei de la businessinsider.com au anunțat recent că utopicul subiect ”Călătoria în timp” nu mai este atât de utopic pe cât îl credeam. Ei afirmă că termenul de Călătorie în timp este teoretic posibil, conform unor noi calcule. Dar asta nu înseamnă că ai putea schimba trecutul. Călătoria în timp este posibilă pe baza legilor fizicii, conform noilor calcule ale cercetătorilor de la Universitatea din Queensland. Dar călătorii în timp nu ar putea modifica trecutul într-un mod măsurabil, spun ei, viitorul ar rămâne același.

Cercetătorii au făcut anunțul așteptat de toată omenirea

Imaginați-vă că ați putea să urcați într-o mașină a timpului, să apăsați un buton și să călătoriți înapoi în 2019, înainte ca noul coronavirus să facă saltul de la animale la oameni.  Ce se întâmplă dacă ai putea găsi și izola pacientul zero? Teoretic, pandemia nu s-ar întâmpla, nu? Nu chiar, pentru că atunci viitorul, nu ar fi decis. De zeci de ani, fizicienii au studiat și dezbătut versiuni ale acestui paradox: Dacă am putea călători înapoi și a schimba trecutul, ce s-ar întâmpla cu viitorul? Un nou studiu oferă un răspuns potențial: Nimic.

”Evenimentele se reajustează în jurul oricărui lucru care ar putea provoca un paradox, astfel încât paradoxul nu se întâmplă”, a declarat pentru IFLScience Germain Tobar, autorul studiului și student la Universitatea din Queensland.

Călătoria în timp este posibilă! Cercetătorii au făcut anunțul așteptat de toată omenirea
Călătoria în timp, spun cercetătorii, nu va schimba cu nimic trecutul

Lucrarea sa, publicată în revista Classical and Quantum Gravity săptămâna trecută, sugerează că, conform regulilor fizicii teoretice, orice ai încerca să schimbi în trecut ar fi corectat de evenimentele ulterioare. mai simplu spus, teoretic este posibil să vă întoarceți în timp, dar nu ați putut schimba istoria.

Călătoria în timp și Paradoxul bunicului

Fizicienii au considerat călătoria în timp teoretic posibilă de când Einstein a venit cu teoria sa relativității. Calculele lui Einstein sugerează că este posibil ca un obiect din universul nostru să călătorească prin spațiu și timp. Poate călători într-o direcție circulară, ajungând în cele din urmă într-un punct al călătoriei sale în care a fost înainte. O cale numită curbă închisă, asemănătoare timpului.

Cu toate acestea, fizicienii continuă să se lupte cu scenarii precum exemplul coronavirus de mai sus. Călătorii în timp modifică evenimentele care s-au întâmplat deja, ar fi unul dintre scenarii. Cel mai faimos exemplu este cunoscut sub numele de paradoxul bunicului.

Călătoria în timp este posibilă! Cercetătorii au făcut anunțul așteptat de toată omenirea
Călătoria în timp: paradoxul bunicului regăsit în ”Back To The Future” (1985)

Să spunem că un călător în timp se întoarce în trecut și ucide o versiune mai tânără a bunicului său. Bunicul atunci nu avea copii, ștergându-i pe părinții călătorului în timp și, bineînțeles, și pe călătorul în timp. Dar atunci cine l-ar ucide pe bunic? O abordare a acestui paradox apare în filmul „Înapoi la viitor”, când Marty McFly aproape îi oprește pe părinți să nu se întâlnească în trecut, provocându-se potențial să dispară.

Călătoria în timp, teoriile dovedesc contrariul a ceee ce se crede

Pentru a aborda paradoxul, Tobar și supervizorul său, dr. Fabio Costa, au folosit „modelul cu bila de biliard”, care își imaginează cauza și efectul ca o serie de bile de biliard care se ciocnesc și o masă de biliard circulară ca o curbă închisă, asemănătoare timpului.

Imaginați-vă o grămadă de bile de biliard așezate pe masa circulară. Dacă împingi o minge din poziția X, aceasta lovește în jurul mesei, lovind pe altele într-un anumit model. Cercetătorii au calculat că, chiar dacă te-ai încurcat cu modelul mingii la un moment dat în călătoria ei, interacțiunile viitoare cu alte mingi îi pot corecta drumul, făcându-l să revină în aceeași poziție și viteză pe care ar fi avut-o dacă nu te-ai fi amestecat. „Indiferent de alegere, mingea va cădea în același loc„, a declarat pentru Business Insider dr. Yasunori Nomura, fizician teoretic la UC Berkeley.

Călătoria în timp este posibilă! Cercetătorii au făcut anunțul așteptat de toată omenirea
Călătoria în timp, cercetătorul Ron Mallett a recunoscut și el ultimele teorii

Modelul lui Tobar, cu alte cuvinte, spune că ați putea călători înapoi în timp, dar nu ați putea schimba modul în care evenimentele s-au desfășurat suficient de semnificativ pentru a modifica viitorul, a spus Nomura. Acest lucru ar însemna că ceva ar fi întotdeauna în calea încercării tale de a-ți ucide bunicul. Sau cel puțin până a murit, bunica ta ar fi deja însărcinată cu mama ta.

Teoriile arată că nu putem schimba trecutul

Înapoi la exemplul coronavirus. Să presupunem că trebuia să călătorești înapoi în 2019 și să intervii în viața pacientului zero. Conform liniei de gândire a lui Tobar, pandemia ar avea loc cumva. Nomura a spus că, deși modelul este prea simplu pentru a reprezenta întreaga gamă de cauze și efecte din universul nostru, este un bun punct de plecare pentru viitorii fizicieni.

”S-ar putea să încercați să opriți infectarea pacientului zero, dar procedând astfel veți prinde virusul și veți deveni pacient zero, sau altcineva ar face-o”, a spus Tobar la Universitatea din Queensland.