06 feb. 2023 | 13:48

Anunţ pentru românii care au centrale termice de apartament. Au bani de plătit la stat, legea care ar schimba tot

Economic
Anunţ pentru românii care au centrale termice de apartament. Au bani de plătit la stat, legea care ar schimba tot
Ministerul Mediului face un anunţ pentru românii care au centrale termice de apartament

Încă din 2016, la ultima întâlnire a șefilor de stat pe problema poluării, se punea în discuție implementarea unei noi taxe, cel puțin pentru statele membre UE. Ulterior, Comisia Europeană anunța decizia de elaborare a unei noi directive, cunoscute sub numele de „taxa pe carbon”, iar ținta acesteia sunt posesorii de centrale termice de apartament, directivă care va fi implementată și în România, dar mai durează ceva timp, spune Ministerul Mediului într-un anunț pentru românii care au centrale termice de apartament. Deși nu este dată o lege concretă, proiectul spune că românii au bani de plătit la stat, dacă legea care ar schimba totul va fi implementată.

Taxa pe carbon, nou directivă europeană pentru centrale termice de apartament

Impozitarea energiei este un instrument bugetar care poate fi utilizat și ca instrument de stimulare a opțiunilor pentru o energie mai ecologică, iar în cadrul UE-27, taxele pe energie reprezintă peste trei sferturi din totalul taxelor de mediu. În cadrul Proiectului verde european, Comisia intenționează să alinieze impozitarea energiei la obiectivele climatice, prin noua directivă „Taxa pe carbon”.

Așa cum spuneam anterior, în concordanță cu „Green Deal” european, Legea europeană privind clima a stabilit ca obiectiv intermediar pentru 2030 o reducere netă minimă de 55 % a emisiilor de gaze cu efect de seră, față de 1990, și față de obiectivul anterior de 40 %.

La 14 iulie 2021, Comisia a publicat un set de propuneri vizând alinierea politicilor în materie de climă, energie, transporturi și fiscalitate la noul obiectiv climatic intermediar pentru 2030, așa-numitul pachet „Fit for 55”, despre care Playtech Știri a mai scris, și include, de asemenea, obiective sporite în materie de energie regenerabilă și de eficiență energetică, precum și taxa pe carbon.

Analiștii sunt de părere că adăugarea de taxe și impozite la prețurile energiei încurajează eficiența energetică și crește veniturile guvernelor, care pot fi dedicate proiectelor de tranziție energetică. Dar adăugarea acestora în mod disproporționat la electricitate descurajează investițiile în pompele de căldură alimentate cu energie electrică, o tehnologie-cheie în sectorul clădirilor și în cel al decarbonizării.

Vocile critice la aceste noi directive europene spun că pentru a îndeplini obiectivele naționale și europene în materie de climă, clădirile trebuie să se decarbonizeze complet până în 2050, emisiile de gaze cu efect de seră din acest sector urmând să scadă cu 60% în UE până în 2030, comparativ cu nivelurile din 2015.

„Pentru a realiza această reducere, va fi necesară renunțarea completă la utilizarea combustibililor fosili pentru încălzirea spațiilor și a apei, care reprezintă peste două treimi din consumul de energie în sectorul rezidențial.

Stabilirea corectă a prețurilor nu este o soluție, dar, dacă este reformată împreună cu sprijinul acordat gospodăriilor vulnerabile, poate alinia stimulentele la obiectivele societății, poate determina respectarea reglementărilor și să reducă nevoia de subvenții în rândul celor care pot investi.”, este una din concluzii.

Vezi și: Veste importantă pentru românii care au centrale de apartament. Devine obligatoriu

Ministerul Mediului face un anunţ pentru românii care au centrale termice de apartament

Deși noua directivă este combătută, „Taxa pe carbon” a fost deja aprobată, iar cele 27 de state membre vor fi nevoite, mai devreme sau mai târziu, să implementeze la nivel local noua legislație, care vizează în mod indirect și dirct, centralele termice de apartament.

În acest sens ministerul de resort vine cu un anunţ pentru românii care au centrale termice de apartament, spunând că cel mai târziu în 2027 „taxa pe carbon” va trebui implementată și în România, asta însemnând o nouă taxă plătită către stat de proprietarii de centrale termice de apartament, justificată chiar de Tanczos Barna, ministrul Mediului:

„Europa, în momentul de faţă, a impus tuturor statelor membre o taxă nouă de carbon. Sunt două elemente: benzina-motorina, plus centrala de acasă pentru gaz sunt cele două elemente care vor fi taxate pentru a colecta pentru fondul social de climă sumele care se reintroduc în economie, sub formă de subvenţie sau sub formă de sprijin pentru tranziției, pentru cumpărarea altor centrale, altor soluţii, pompe de căldură, fotovoltaice etc.

Dacă se va aplica această prevedere, în principiu, din 2027 se va aplica o taxă pe fiecare metru cub de gaz consumat atât în gospodării, cât și în firmele mici și mijlocii. Dar, pentru noi, cel mai important lucru din această decizie este fondul social dedicat pentru climă.

Acest fond social va asigura României un venit în plus garantat, în comparație cu contribuția. Va fi un fel de fond de mediu pe care îl folosim noi acum, dar mult mai consisten.”, a spus Tanczos Barna.

Conform unui plan deja elaborat de Ministerul Mediului, taxa pe carbon, cel puțin în cazurile categoriilor vulnerabile, va fi suportată printr-un fond subvențional de aproximativ  6 miliarde de euro, bani trimiși de Uniunea Europeană.

Deși mai este până în 2027, taxa pe carbon pune deja mari probleme celor care vor să-și monteze centrale termice de apartament, deși tehnologiile au evoluat, iar emisiile acestora de carbon au fost reduse.

Rămâne să vedem care va fi impactul real asupra consumatorilor, proprietari de centrale, și, în aceeași măsură, care vor fi noile costuri de achiziție a centralelor și condițiile impuse de minister pentru montarea acestora.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în a doua zi de Crăciun pentru a-ți merge bine tot anul
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
VIDEO Imagini filmate în avionul Azerbaijan Airlines, chiar înainte de prăbușire. 29 de oameni au supraviețuit
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Prinși în fapt! Ei formează cel mai nou cuplu din lumea mondenă. Au fost fotografiați împreună, în ipostaze tandre prin oraș! Avem imaginile!
Unica.ro
Zodii care vor atrage toate privirile de Revelion. Vor fi în centrul atenției în noaptea dintre ani
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
S-a aflat ce a făcut Călin Georgescu: Nu mă lăsa să plec. Dezvăluirea momentului
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
MILIOANE de PENSIONARI au primit MAJORĂRI! ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro