Marius Budăi pune paie pe focul Comisiei Europene! Încă din primele zile ale mandatului la Ministerul Muncii, Marius Budăi era radical cu privire la punctele din PNRR. Ministrul spune și azi că nu este de acord cu condiționarea ca totalul pensiilor să nu depășească 9,4% din PIB. Condiționarea fusese asumată de fostul guvern condus de PNL și USR, prin semnarea acordului cadru pentru PNRR.
Pentru cei mai puțini cunoscători ai conținutului PNRR, condiționarea ca totalul pensiilor să nu depășească 9,4% din PIB, era asumată de fosta guvernare. Condiționarea, conform documentului, este imperativ obligatorie până în 2070.
În cadrul proiectului asumat, acest procent lua în calcul și pensiile pentru băieții deștepți. CE, odată consultat proiectul, văzând predicția bugetară, lua decizia de a limita de la 11% la 9% din PIB. Motivul, așa cum spuneam, erau sumele mari, datorate exclusiv adaugării pensiilor speciale.
În aceste condiții, încă din prima zi a mandatului său, Marius Budăi reclama această asumare, nefiind de acord cu introducerea pensiilor speciale și, implicit, cu acest procent.
Astăzi, într-o postare pe pagina personală, Marius Budăi a reiterat refuzul său de a semna „o reformă care să îi sărăcească pe actualii seniori ai României, dar și pe viitoarele generații până în 2070″.
„Guvernul României nu trebuie să accepte condiționarea ca totalul pensiilor să nu depășească 9,4% din PIB! Eu nu sunt de acord să semnez așa ceva!
România are peste 4 milioane de lucrători în Uniunea Europeană. Acei lucrători au fost pregătiți de statul român. Acei lucrători acum contribuie la PIB-ul Uniunii Europene.
Prin urmare ei ajută economiile europene prin banii pe care îi plătesc acolo. Ca ministru nu voi semna o reformă care să îi sărăcească pe actualii seniori ai României, dar și pe viitoarele generații până în 2070″, a scris ministrul Muncii, Marius Budăi, pe Facebook.
Cel puțin pe acest segment, cele două partide din actuala coaliție de guvernământ nu sunt pe aceeași lungime de undă. Sau, cel puțin nu erau de acord, până de curând.
Florin Cîțu, care era liderul PNL la momentul noii coaliții, lua apărarea ministrului USR care realizase proiectul de asumare al PNRR, spunând că este un procent echitabil.
Așa cum ne arată, însă, realitatea, echitabilitatea lui Cîțu cu realitatea acestui moment, de criză să nu uităm, nu sunt nici măcar paralele, ce să mai vorbim de intersectare.
Au existat zvonuri, cum că președintele Iohannis ar fi fost de acord cu cerința ministrului de a se renegocia procentul. Marius Budăi a avut, și încă mai are, susținerea colegilor săi de partid.
Rămâne de văzut dacă Marius Budăi și Marcel Boloș, de la Ministerul investitiilor si proiectelor europene, vor reuși ceva.