Vești importante pentru românii de pretutindeni. Oficialii de la Ministerul Sănătății anunță că Favipiravir, medicamentul pentru a trata COVID-19, ar putea fi eliberat în ambulatoriu, prin farmaciile din spitale, doar prin intermediul unei prescripții medicale.
Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România a făcut o evaluare pentru medicamentul indian Favipiravir, care este folosit în tratarea simptomelor ușoare și medii ale infectării cu noul coronavirus.
În urma acestei evaluări, autoritățile au emis o autorizaţie pentru nevoi speciale valabilă în România, care presupune ca aceste tablete să fie administrate în spitale, clinici și alte unități sanitare, sub directa supraveghere a unor medici, deoarece are o utilizare restrictivă.
Favipiravir este un medicament produs în India și conform Ministerului Sănătății, tratamentul are un aviz temporar pentru fabricaţie şi comercializare obținut în urma unui proces de evaluare accelerată și conditionată de multiple cerințe și care nu poate fi asimilată cu o autorizație de punere pe piață emisă în acord cu legislația europeană în vigoare, scriu cei de la Digi 24.
„După discuțiile avute cu specialiștii din Comisia de boli infecțioase și conducerea Agenției Naționale a Medicamentului, vom studia posibilitatea eliberării acestui medicament în ambulatoriu prin farmaciile de circuit închis din cadrul spitalelor, gratuit, numai cu prescripție medicală și cu urmărirea bolnavului pe parcursul tratamentului de către medicul de familie.”, a declarat Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății.
Potrivit Protocolului Național de tratament al bolnavilor infectați cu virusul SARS-CoV-2, medicamentul produs în India Favipiravir este recomandat să fie administrat pacienților care au fost infectați cu noul coronavirus și au făcut forme ușoare și medii în prima săptămână de boală.
Într-o adresă către Ministerul Sănătății, Comisia de specialitate de boli infecțioase consideră că medicamentul poate fi eliberat în spital și ambulatoriu la recomandarea medicilor, numai cu prescripție medicală.
Doctorul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara a declarat, cu puțin timp timp în urmă, ce medicament a fost scos din schema de tratament pentru pacienţii infectaţi cu virusul COVID-19.
„S-a considerat că este nevoie să actualizăm protocolul pentru că au apărut date noi în literatură legate de terapia Sars Cov 2 şi am vrut ca acest protocol să fie cât de cât upgradat noilor interpretări şi descoperiri ştiinţifice.
În mare, el menţine terapia şi structura protocolului iniţial. Are în schimb un capitol nou, important, recomandări pentru medicii de familie, pentru că în vechiul protocol nu existau astfel de recomandări”, a explicat medicul Virgil Musta.