24 oct. 2021 | 22:00

Anunţ de ultimă oră. Se închid şi grădinițele, și școlile private

Știri generale
Anunţ de ultimă oră. Se închid şi grădinițele, și școlile private
Ce se întâmplă cu grădinițele și școlile private de luni?

Detalii de ultimă oră despre școlile și grădinițele private. Ce se întâmplă chiar de luni? Mulți dintre români nu se așteptau la asta. Este o veste fericită pentru majoritatea dintre copii.

Update 24 octombrie, ora 22:00. Ministrul interimar al Finanţelor, Dan Vîlceanu, a declarat că va fi corectată informația din hotărârea de Guvern care privește funcționarea grădinițelor și școlilor private, în contextul noilor restricții. Astfel, și copii care frecventează aceste unități vor intra în vacanță, la fel ca restul elevilor, timp de două săptămâni.

Nu am fost implicat direct în elaborarea acestui act normativ pentru că Ministerul Finanţelor nu are legătură cu şcolile, cu pandemia. Am fost anunţaţi că mâine la 11 va exista o şedinţă în format hibrid pentru a se remedia această greşeală, ca şcolile private să funcţioneze la fel ca celelalte şcoli.

Imediat va fi publicat în Monitorul Oficial. Se mai întâmplă asemenea lucruri, nu cred că e un moment în care să dai vina pe cineva. E o chestiune legată de Ministerul Educaţiei, Sănătăţii, CNSU, a declarat Dan Vîlceanu, la Digi24, duminică seara.

Prim-ministrul ar fi avut o discuție cu ministrul de Externe cu privire la școlile străine din Capitală

Îmi amintesc că premierul a avut o discuţie cu ministrul de Externe fiindcă sunt nişte şcoli străine în Bucureşti. A existat o greşeală şi mâine va fi remediată. Sunt două articole diferite… Eu sunt la Finanţe, nu sunt nici la Educaţie, nici la Sănătate, nici la CNSU. Mai mult decât atât nu ştiu. Discuţia ce a avut loc în guvern a fost exact pentru că sunt şcoli străine. E foarte clar articolul, numai că a fost această scăpare cu şcolile private. Vom remedia mâine, a declarat Vîlceanu.

Totodată, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a precizat că articolul din decizia CNSU care privește suspendarea cursurilor cu prezență fizică în școlile private, care includ și cele 21 de unități de învățământ care funcționează după programa altor state, nu a fost preluat în HG cu restricțiile de luni. Astfel a fost creată o confuzie.

Din păcate, demersul nu a fost dus până la capăt, a afirmat Cîmpeanu.

Ce se întâmplă cu școlile și grădinițele private de luni: anunț oficial

Școlile și grădinițele private îi primesc pe copii și elevi fizic la cursuri, legal, începând de mâine, arată Edupedu.ro În timpul acesta, în tot sistemul de stat elevii se bucură cu jumătate de gură de vacanța forțată de care au parte pentru că vor trebui să recupereze cursurile ulterior.

Hotărârea Guvernului aplică hotărârea CNSU și prevede că școlile sunt deschise de luni și desfășoară activități didactice. Decizia Guvernului 1.130 care transpune măsurile din Hotărârea 91 a CNSU prevede următoarele la articolul 10, alineatul 3:

„În cadrul unităților/instituțiilor de învățământ sunt permise activitățile didactice și alte activități specifice, precum și organizarea și desfășurarea examenelor pentru elevi/studenți, cadre didactice, în condițiile respectării măsurilor de prevenire, stabilite prin ordin comun al ministrului educației și al ministrului sănătății, emis în temeiul art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare”.

Măsurile prevăzute în prezenta hotărâre produc efecte”

Declarațiile oficiale făcute înainte de această Hotărâre de Guvern promovau Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 91, care precizează că toate școlile intră în vacanță, dar Articolul 10 prevede:

„Măsurile prevăzute în prezenta hotărâre produc efecte doar în situația aprobării lor prin acte normative ale Guvernului sau, după caz, ale conducătorilor ministerelor sau organelor administrației publice centrale”.

Hotărârea CNSU nu are efecte pentru școli decât dacă măsurile din instituția de învățământ ar fi fost preluate de Hotărâri de Guvern sau de ordine de ministru. A fost emis un ordin de ministru pe baza acesteia.

Concret, este vorba despre ordinul ministrului Educației nr. 5.490 care indică faptul că vacanța de două săptămâni este doar pentru sistemul de stat, deși Hotărârea CNSU îl abilitează pe ministru să decidă pentru întregul sistem:

„Prin derogare de la prevederile Ordinului ministrului educației nr. 3.243/2021 privind structura anului școlar 2021-2022, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 156 din 16 februarie 2021, în perioada 25 octombrie – 5 noiembrie 2021, preșcolarii și elevii din învățământul primar, gimnazial, liceal, profesional și postliceal de stat sunt în vacanță”.

Pentru că articolul 8 din Hotărârea CNSU care prevede și închiderea unităților private nu a fost preluat și în Hotărârea de Guvern finală, școlile private rămân fără nicio restricție începând de luni, în afară de cele aflate deja în vigoare.

Concluzie: documentele și actele normative actuale arată că din cursul zilei de luni, 25 octombrie, școlile private pot chema elevii cu prezență fizică la școală.

Parteneri
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent
Redactia.ro
Lovitură de teatru! De ce ar fi făcut luptătorul MMA gestul golănesc către fata din ring: ”N-am altă explicație”
Digisport.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea în care trăia ca un rege
Digi24
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după 24 de ani. Ucigașul a dezvăluit totul de pe patul de moarte
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
NOILE REGULI pentru șoferi. Au fost adoptate astăzi, 24 APRILIE
Capital.ro
Top 5 alimente care ne otrăvesc organismul și trebuie evitate | Dr. Cezar: ”E favorizantă pentru apariția cancerului”
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Cine PIERDE bani din PENSIE imediat. ANUNȚUL ministrul MUNCII
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro