26 feb. 2021 | 08:42

Anul școlar 2020-2021. Schimbări majore la examenele din vară. Anunțul oficial

Știri generale
Anul școlar 2020-2021. Schimbări majore la examenele din vară. Anunțul oficial
Schimbari la examenele nationale

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației a spus că examenele naționale de anul acesta ar trebui să fie adaptate la contextul actual generat de pandemia de coronavirus.

Anul școlar 2020-2021. Schimbări majore la examenele din vară

Astfel, Sorin Cîmpeanu a afirmat că Evaluarea Națională și Bacalaureatul ar trebui să fie susținute în conformitate cu situația actuală în care se află învățământul din țara noastră, din cauza pandemiei de coronavirus. El a spus că ar fi nedrept ca elevii să fie evaluați ca și când procesul de învățare nu s-ar fi modificat deloc pe parcursul acestui an școlar.

”Dacă nu recunoaştem că acest an a fost altfel decât ceilalţi ani, înseamnă că negăm realitatea. Am păstrat datele de examen, am păstrat prezenţa fizică la examen, nu putem să le cerem elevilor să fie verificaţi ca şi cum procesul de predare-învăţare n-ar fi suferit nicio influenţă pe parcursul pandemiei”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Sorin Cîmpeanu este de părere că trebuie să facă ceva pentru elevii care susțin examenele naționale, pentru ca aceștia să nu fie defavorizați ori nedreptățiți. Prin urmare, crede el, ștacheta ar trebui să fie coborâtă în mod inteligent, din cauza înlocuirii cursurilor face tot face cu cele online.

Ce se va întâmpla cu unitățile școlare în al treilea val de coronavirus

Tot Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a mai adus în discuție și programele pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat, examene ce ar trebui adaptate contextului național, ținându-se cont de nevoile elevilor și de preferințelor pe care le au în ce privește admiterile la facultate.

Ministrul Educației a dat și lămuriri despre starea unităților școlare în situația în care va veni valul al treilea de coronavirus. Astfel, acesta crede că școlile ar trebui să fie ultimele instituții ce se vor închide, dar și primele ce se vor deschide în contextul viitor, întrucât situația este favorabilă în școli, rata de infectare din unitățile școlare fiind cu mult sub rata de infectare a populației generale. Școlile vor intra iar în scenarii diferite, în funcție de numărul de infectări, dar și de focarele ce se vor crea, iar decizia a fost luată încă din urmă cu două săptămâni.

Vaccinarea angajaților din Educație

În ce privește cadrele didactice, aproape 70.000 de angajați din educație au fost vaccinați împotriva noului coronavirus până ieri. Ministerul Sănătății a spus că programați, în total, sunt aproape 132.000. Sorin Cîmpeanu a spus la Digi 24 că centrele de vaccinare vor fi deschise până seara, la ora 20, în așa fel încât numărul persoanelor imunizate din învățământ să tot crească.