Ce se întâmplă cu formularul pentru testarea elevului. Sorin Cîmpeanu a făcut anunțul zilei

Ce se întâmplă cu formularul pentru testarea elevului. Sorin Cîmpeanu a făcut anunțul zilei
Sorin Cîmpeanu, anunț de ultimă oră pentru părinți Sursă foto: Inquam Photos/Sabin Cîrstoveanu

Propunerea testării Covid-19 a copiilor la școală a devenit unul dintre cele mai dezbătute subiecte din aceată perioadă. Pentru că mulți părinți s-au arătat contrariați de această posibilitate, ministrul Educației a făcut un anunț oficial în acest sens.

Ce se întâmplă cu elevii ai căror părinți nu acceptă testarea

Sorin Cîmpeanu a adus lămuriri cu privire la situația elevilor pentru care nu s eva semna accordul privind testarea. Acest formular nu este obligatoriu de semnat, dar nesmenarea lui obligă elevul să stea acasă timp de 14 zile, atâta timp cât va avea simptome specifice noului coronavirus.

„Nu este obligatorie nicidecum completarea acestui formular la începerea semestrului 2. El trebuie să fie completat atunci când un elev are simptome specifice acestei boli. Doar atunci părintele este pus în faţa nevoii de a completa formularul, doar atunci. (…)

Părintele nu este obligat să completeze acest formular. Nici un părinte nu este obligat, nu poate fi obligat. El trebuie să completeze doar atunci când elevul are simptome şi completarea se face cu: sunt de acord sau nu sunt de acord.

Nimeni nu poate impune şi nu şi-a propus să impună să impună acest lucru. Dacă nu este de acord, nu mai poate reveni în şcoală cel puţin o perioadă de 14 zile, ia legătura cu DSP-ul şi cu medicul de familie şi pentru a vedea care sunt paşii următori”, a explicat Sorin Cîmpeanu, potrivit Realitatea Plus.

În cazul în care un elev este testat pozitiv, dacă toți părinții sunt de acord, atunci și colegii elevului vor fi testați gratuit. Această testare va avea loc în prezența unui părinte și a unui reprezentant medical calificat.

Când și cum trebuie completat formularul

În ciuda faptului că ministrul Educației anunțase înainte de începerea școlii că acest formular trebuie adus completat în prima zi de școală, regulile s-au schimbat, astfel că părinții vor putea să-și dea acordul în scris, dacă doresc, atunci când situația o impune. De asemenea, părinții au posibilitatea de a bifa dacă doresc ca testarea să fie făcută în prezența sau în absența lor, la recomandarea personalului medical.

Testarea va fi propusă în condițiile în care un elev prezintă simptome specifice sau este contact direct al unei persoane testate pozitiv.

Procedura testelor rapide de diagnostic antigen pentru Covid-19 presupune recoltarea unui exudat nazal cu un tampon steril, urmând ca proba să fie plasată într-un mediu lichid furnizat de către producătorul testului. Rezultatul se eliberează după 15 minute, iar datele vor fi transmise către Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București, ca urmare a consimțământului oferit prin compeltarea formularului.

Vezi AICI cum arată formularul de exprimare a consimțământului pentru testarea rapidă a copiilor.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI