11 sept. 2020 | 09:17

Anul școlar 2020-2021. Noua regulă pentru elevii din România. Anunțul lui Orban

Știri generale
Anul școlar 2020-2021. Noua regulă pentru elevii din România. Anunțul lui Orban
Noua regulă pentru elevii din România. Anunțul lui Orban / Inquam Photos

Noul an școlar 2020-2021 stă să înceapă, iar emoțiile sunt mari, atât pentru părinți și elevi, cât și pentru oficialii care au luat decizia de a redeschide instituțiile de învățământ. În acest context, premierul Ludovic Orban a vorbit despre noile măsuri care vor fi introduse în școli. Vor fi camere web în toate clasele și se vor ține ore în sistem hibrid. Mai multe detalii, în continuare.

„Școala hibrid“. Elevii vor fi în bănci începând cu 14 septembrie

Pe fondul speculațiilor potrivit cărora școala ar urma să înceapă, de fapt, pe 1 octombrie, Ludovic Orban a făcut marele anunț: elevii se vor întoarce în bănci luni, 14 septembrie, „așa cum este normal“.

De asemenea, premierul i-a solicitat șefei de la Educaţie, Monica Anisie, să aibă o situaţie de la inspectoratele şcolare cu privire la camerele web din clasele în care se va învăţa în sistem hibrid, precum și despre tablete şi materialele de protecţie necesare. Toate acestea cu scopul ca, acolo unde primarii nu au făcut astfel de achiziţii, să se poată interveni la timp.

„Şcoala începe pe 14 septembrie, aşa e normal. Am luat deciziile legate de cum începe şcoala. Deja lucrurile se mişcă, consiliile de administraţie ale şcolilor, pe baza informaţiilor care au fost date de DSP-uri, stabilesc modalitatea în care începe şcoala. Aici insist foarte mult, doamna ministru, pe comunicarea dintre şcoli şi părinţi, astfel încât toţi părinţii să ştie în ce format va începe şcoala.

De asemenea, toate măsurile pe care le mai putem lua, să fie luate. Am alocat 175 de milioane de euro pentru autorităţile locale şi unităţile şcolare pentru a achiziţiona măşti, echipamente de protecţie, dezinfectanţi, tablete şi containere sanitare. Trebuie să ne asigurăm că se mişcă în direcţia aceasta autorităţile locale.

Solicitaţi inspectoratelor şcolare ca, pe baza datelor pe care le primiţi de la directorii unităţilor şcolare, să avem o situaţie să vedem în ce măsură sunt utilizaţi aceşti bani, pentru că aceşti bani vor fi decontaţi, dacă mai este necesar mai comunicaţi o dată primarilor, reprezentanţilor autorităţilor locale că aceşti bani vor fi decontaţi şi vor fi decontaţi repede, banii există, sunt disponibili“, a declarat premierul, în debutul şedinţei de Guvern.

Ludovic Orban, despre inspectoratele școlare

Prim-ministrul a atras atenția asupra faptului că, în cazul în care nu există tablete, camere web sau materiale de protecţie sanitară în anumite instituții de învățământ, inspectoratele trebuie să fie pregătite să intervină.

Gata vacanța! Elevii se vor întoarce la cursuri de luni, 14 septembrie

Gata vacanța! Elevii se vor întoarce la cursuri de luni, 14 septembrie

„Inspectoratele trebuie să fie pregătite să intervină, aşa cum am discutat, pentru situaţii în care nu şi-au făcut treaba fie primarii, fie… De asta să fiţi pregătiţi, astfel încât să interveniţi cu ceea ce este necesar. Asta înseamnă tablete, camere web, mai ales acolo unde învăţământul este mixt, jumătate în clasă, jumătate online.

Noi trebuie să ne asigurăm că vom avea camere web în fiecare clasă în care se ţin orele jumătate în clasă şi cealaltă jumătate din elevi urmăresc orele online, măşti şi aici puteţi utiliza prevederea conform căreia inspectoratele şcolare, în parteneriat cu unităţile şcolare, pot să facă o achiziţie rapidă, astfel încât să nu ne trezim că un primar nu cumpără măşti, nu avem măşti pentru copii sau pentru cadrele didactice. Acestea trebuie toate pregătite şi inspectoratele să aibă şi o situaţie oarecum din timp. Trebuie să se ştie de sâmbătă unde este necesară intervenţia“, a completat șeful Executivului.

Parteneri
De ce s-a stins, de fapt, actorul Mircea Diaconu. Fiica sa vine cu dezvăluiri cutremurătoare. "Am sufletul sfâșiat"
Redactia.ro
Cum se denunțau vecinii unii pe alții la Securitate:„Aflându-se în casă, cu ușa deschisă, s-a exprimat într-un mod imposibil de reprodus la adresa tov. Ceaușescu“
Click.ro
Ultimele mesaje trimise de pe front de soldații ruși. „E un munte de cadavre”. Mărturii cutremurătoare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Care este 'marele păcat' pe care credincioșii îl fac în Ajunul Crăciunului. Preotul Vasile Ioana avertizează: 'Dragii mei, vă implor! Nu se face!'
Unica.ro
Exclusiv: Andreea Tonciu și Pescobar, întâlnire de taină. Cum au fost surprinși cei doi
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Lovitură imensă pentru Călin Georgescu. Ar putea fi descalificat. Nu se aștepta la una ca asta
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
MAJORARE de PENSIE, după SĂRBĂTORI. Lista CREȘTERILOR de venituri, din IANUARIEI
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Cum arată mama lui Marcel de la Insula Iubirii. Cum a surprins-o fosta ispită masculină chiar în aeroport înainte de căsătorie
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro