Este oficial. Când vor avea loc alegerile parlamentare 2020. Ludovic Orban a anunțat data la care cetățenii sunt așteptați la vot

Este oficial. Când vor avea loc alegerile parlamentare 2020. Ludovic Orban a anunțat data la care cetățenii sunt așteptați la vot
Este oficial. Când vor avea loc alegerile parlamentare 2020. Ludovic Orban a anunțat data la care sunt așteptați cetățenii la vot Sursă foto: gds.ro

Vești noi pentru români. Guvernul a adoptat, joi, o Hotărâre prin care a fost stabilită data alegerilor. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Executivului, Ionel Dancă, după terminarea ședinței în care a fost dezbătută această dată. Potrivit premierului, alegerile nu pot fi făcute decât la această dată.

La ce dată își pot exercita cetățenii dreptul de vot

La finalul ședinței, Ionel Dancă a confirmat data alegerilor parlamentare care vor avea loc în acest an. Potrivit acestuia, oamenii vor putea să iasă la vot pe data de 6 decembrie. Spre deosebire de alți ani, de această dată cetățenii vor trebui să fie mai prudenți, în contextul pandemiei de COVID-19. Masca de protecție va fi obligatorie, iar în sălile de vor trebui asigurate condiții de siguranță pentru toată lumea.

„Așa cum premierul Ludovic Orban a anunțat în deschiderea ședinței de guvern, au fost propuse hotărârile de guvern inițiate de Autoritatea Electorală Permanentă și Ministerul Afacerilor Interne pentru stabilirea datei alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților, din anul 2020, respectiv, data de 6 decembrie 2020”, a spus Dancă, potrivit Hotnews.

Decizia este confirmată după ce Ludovic Orban anunțase cu puțin timp înainte că data alegerilor nu poate fi decât 6 decembrie, fiind obligat atât de Constituție, cât și de legea alegerilor.

”Guvernul este obligat, atât de Constituție, cât și de legea alegerilor parlamentare, să ia această decizie. În conformitate cu legea, această decizie trebuie adoptată cu minimum 90 de zile înainte de data alegerilor.

Trebuie să ținem cont de prevederile constituționale, care, pe de o parte, spun când se încheie mandatul actualului Parlament, și anume pe data de 21 decembrie.

De asemenea, trebuie să ținem cont de prevederea constituțională prin care președintele trebuie să convoace Parlamentul ales în termen de maximum 20 de zile de la data alegerilor. Coroborând toate aceste prevederi, rezultă clar că data alegerilor nu poate fi decât 6 decembrie”, a afirmat Orban la începutul ședinței de Guvern.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI