Anul școlar 2020-2021 este unul pus sub semnul incertitudinii, la fel cum s-a întâmplat și anul trecut. La începutul anului 2021 CNSU anunța prelungirea predării în online. Ulterior noul ministru, Sorin Cîmpeanu anunța că din 8 februarie se revine în clase.
Deși suntem încă cu o incidență a ratei de infectare mare, oficialii guvernului Cîțu persistă în ideea revenirii fizice la orele de curs. Anul trecut, în septembrie, anul școlar 2020-2021 începea cu sincope în organizare. Acum, se pare că semestrul doi ar putea începe un pic mai bine organizat, cel puțin așa declară atât premierul Cîțu, cât și ministrul Sorin Cîmpeanu.
Marea majoritate a specialiștilor din sistem și cei din CNSU spun că va fi imperios necesară vaccinarea anti-covid a copiilor. Motivul, unul cât se poate de real, fiind acela că elevii pot deveni purtători a virusului. Vaccinarea este propusă de autorități, nu numai în cazul covid, ci și în cazul gripei sezoniere, aceștia spunând că există suficiente doze de vaccin anti-gripal în farmacii.
Cât despre cum va începe anul școlar 2020-2021, în ultimele zile oficialii guvernului au tot dat explicații. Sorin Cîmpeanu a declarat, că indiferent de scenarii, elevii se vor întoarce fizic la ore din 8 februarie. În același timp se vor face ore recuperatorii pentru materia pierdută, existând posibilitatea revenirii la ore și sâmbăta.
Într-o declarație dată zilele acestea, premierul Florin Cîțu a reiterat planul pe anul școlar 2020-2021, de revenire la ore din 8 februarie. Deocamdată nu s-a luat nicio decizie clară, așteptându-se analiza DSP și a CNSU pentru posibilele scenarii. O altă problemă este cea a siguranței elevilor în spațiile închise din școli și licee, accentul punându-se pe pregătirea acestora de către personalul din instituții.
”Decizia se va lua pe 2 februarie. Trebuie să păstrăm măsurile de restricţie. Trebuie să purtăm mască, distanţarea socială şi toate celelalte măsuri care au dat rezultate până astăzi. Monitorizăm clar, zilnic, situaţia. Vreau să deschidem şcolile pe 8 februarie, este important să deschidem şcolile pe 8 februarie, aş vrea să deschid toată economia, nu numai şcolile, dar depindem, bineînţeles, de cum evoluează pandemia.
Şi ca să deschidem şcolile, să deschidem economia, trebuie să ne vaccinăm şi trebuie să păstrăm aceste măsuri de restricţie, este simplu. Mască, dezinfectant şi să ne vaccinăm. Dacă facem aceste lucruri, veţi vedea că vom deschide economia cât mai curând”, a afirmat Cîţu, potrivit Agerpres.