Anul 2020 ar putea fi printre cei mai călduroși ani din istorie, potrivit măsurătorilor meteorologice, putând chiar să detroneze 2016, când temperatura medie a fost cu 0,04 grade Celsius mai mare faţă de cea din 2019. Ne putem aștepta la fenomene extreme.
Anul 2020 a venit, încă din luna ianuarie, cu temperaturi peste normalul perioadei, fiind chiar cea mai călduroasă lună din istorie, potrivit meteorologilor. În consecință, în Antarctica s-au înregistrat 20,7 grade Celsius, iar bucățile de gheață au început să se desprindă de ghețari.
„Este posibil să fie foarte cald, Deja primele două luni pentru mare parte a continentului, inclusiv zona ţării noastre, au fost luni călduroase. Şi februarie va fi cu valori peste mediile ultimelor decenii”, declara meteorologul Teodora Cumpănaşu, de la ANM.
Luna ianuarie a anului în curs a a fost cea mai călduroasă din ultimii 114 ani, iar specialiștii anunță că întreg anul va veni cu temperaturi foarte ridicate. Comparativ cu 2016 (când se stabilise precedentul record), temperatura medie a fost cu 0,02 grade Celsius mai mare.
Meteorologii anunță că anul 2020 ar putea fi printre cei mai călduroși trei ani din istorie, dacă nu chiar cel mai călduros, detronând 2016.
„Am avut recorduri pe plan mondial, acolo e imaginea mai clară. Sunt deja estimări că acest an va fi printre primii 3 cei mai călduroși ani, poate chiar să detroneze 2016. Avem tot mai mulți ani călduroși față de ce eram obișnuiți. A început sezonul uraganurilor și a taifunurilor în zona tropicală.
Toate fenomenele sunt influențate de schimbarea climei, chiar și în România ne putem aștepta la astfel de fenomene. Ianuarie a fost cel mai călduros, martie și februarie pe locul doi, aprilie pe locul întâi, de când au început măsurătorile“.
– Roxana Bojariu, climatolog