ANM schimbă prognoza meteo. Unde va fi cod galben de ploi și ce se întâmplă cu vremea de Paște și 1 Mai

Dacă pleci în minivacanța de Paște și 1 Mai, ar trebui să știi că vremea va fi capricioasă. Va fi soare în multe zone, dar vor apărea și ploile, unele chiar torențiale.

Meteorologii au emis o informare de instabilitate atmosferică accentuată, valabilă în întreaga ţară, de sâmbătă după-amiază, până duminică la ora 18.00.

În 25 de judeţe va fi cod galben, urmând a se înregistra cantităţi de precipitaţii ce pot ajunge la 40 de litri pe metru pătrat. Judeţele vizate sunt Alba, Argeş, Arad, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Cluj, Caraş-Severin, Covasna, Dolj, Gorj, Hunedoara, Harghita, Mehedinţi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Olt, Sibiu, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Timiş, Teleorman şi Vâlcea.


Potrivit meteorologilor, de sâmbătă de la ora 12.00, până duminică la ora 18.00 este în vigoare o informare de instabilitate atmosferică.

”În intervalul menţionat, în cea mai mare parte a ţării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin averse cu caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie şi pe suprafeţe mici căderi de grindină. Cantităţile de apă vor depăşi, în perioade scurte de timp sau prin acumulare, 15…25 l/mp”.
ANM

Potrivit ANM, astfel de fenomene vor fi mai frecvente în după-amiaza zilei de sâmbătă (27 aprilie) şi pe parcursul nopţii de sâmbătă spre duminică (27/28 aprilie) în jumătatea de vest a ţării şi pe arii mai restrânse în celelalte regiuni, iar duminică (28 aprilie), local, cu precădere la deal şi la munte, precum şi în regiunile nordice, nord-estice şi centrale.

Totodată, meteorologii au emis o avertizare cod galben, valabilă de sâmbătă, de la ora 15.00, până duminică la ora 4.00.

”În după-amiaza zilei de sâmbătă (27 aprilie) şi pe parcursul nopţii de sâmbătă spre duminică (27/28 aprilie), temporar instabilitatea atmosferică va fi accentuată în zonele de munte, Oltenia, Transilvania, Maramureş şi nordul Crişanei. Vor fi averse cu caracter torenţial, frecvente descărcări electrice, vijelii şi căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantităţi de apă ce vor depăşi 25…30 l/mp şi punctiform 35…40 l/mp”.
ANM

Cum va fi vremea de Paște și de 1 Mai

Zilele de Paște vor fi caracterizate de valori termice ușor mai coborâte decât cele specifice acestui interval în regiunile sud-estice. Dar vor fi temperaturi mai ridicate decât media în vestul și nord-vestul teritoriului.

Restul României se va bucura de o vreme cu temperaturi apropiate de cele normale pentru această perioadă. Cât despre precipitații, finalul lui aprilie va aduce o scădere față de media perioadei. Asta mai ales în regiunile montane.

În săptămâna 29 aprilie – 6 mai 2019, ANM a anunțat că temperaturile vor fi mai ridicate.

Excepție vor face însă regiunile din sud-estul țării. Acolo, valorile termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această perioadă.

Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, cu posibilitatea unui deficit local în regiunile sudice și sud-estice.

Pentru perioada 6 – 13 mai 2019, temperaturile medii ale aerului vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă la nivelul întregii țări. Cel mai mult vor resimți asta cei din vestul și nord-vestul teritoriului.

Cantitățile de precipitații estimate pentru această săptămână vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, cu posibilitatea unui deficit local în jumătatea nordică a teritoriului.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI