Ai auzit despre animalul, unic în lume, care plânge? Trăiește emoțiile precum copiii mici. Cercetătorii au rămas impresionați de profunzimea sentimentelor acestor mamifere. Iată la ce au fost martori recent specialiștii și ce au observat!
Multe animale prezintă comportamente care indică trăirea unor emoții. Acest aspect nu mai este neapărat o noutate. Cu toate că este o reală provocare să se determine în mod definitiv amploarea sentimentelor trăite de animale, cercetările științifice au arătat că numeroase specii demonstrează că pot simți bucuria, frica, furia, tristețea și multe alte emoții.
Există mai multe animale despre care se crede că pot trăi emoții ca oamenii. Dintre acestea amintim: balenele, delfinii, câinii, pisicile și păsările. Mai există, însă, un mamifer despre care se știe că este cel mai mare animal terestru, care a impresionat prin dimensiunea trăirilor sale interioare.
Un caz recent vine în confirmarea ideilor cercetătorilor. Este vorba despre un elefant unic în lume, ce a fost supus brutalizărilor timp de cinci decenii. După ce echipa de salvatori i-a îndepărtat lanțurile în care era legat, elefantul a început să plângă de bucurie. Toți au rămas impresionați.
„Echipa a fost de-a dreptul mişcată atunci când a văzut lacrimi pe obrajii lui Raju (numele elefantului – n.r.). Toţi ştiau că el plângea de emoţie că a fost eliberat”, a spus un membru al echipei de salvatori.
Elefanții sunt cunoscuți drept animale sociale, care trăiesc în grupuri familiale strânse și prezintă comportamente complexe. Au fost observați în timp ce indicau semnale de durere, deplângându-și morții și formând legături emoționale puternice cu alți elefanți. Cercetătorii spun că aceste mamifere simt emoțiile precum copiii mici.
Animalele care nu găsesc altă cale de comunicare, se folosesc de emoții, spun specialiștii. Acesta este și cazul elefantului Raju, despre care am vorbit mai sus. A plâns pentru că l-a durut tot corpul, din cauza tratamentului la care a fost supus.
„Unele mamifere pot plânge atunci când nu se mai simt confortabil. Pentru elefanți, ca și pentru bebeluși, plânsul poate fi o modalitate de eliberare de stres. Dar, până la urmă, stresul este o emoție”, a explicat specilistul Marc Bekoff, potrivit presei străine.
Elefanții pot trăi din plin și bucuria. Poate chiar să și râdă, după cum au observat cercetătorii. Membrii grupării familiale din care fac parte sunt întotdeauna pregătiți să fie alături de ceilalți. Dacă unul dintre ei este stresat, mamiferele se grăbesc să îl aline. Există elefanți care intră inclusiv în depresie, dacă pierd un membru din comunitate – atât de profund trăiesc!