11 iul. 2023 | 18:36

Animalul unic care trăieşte doar în România. Nu mai poate fi văzut nicăieri, puţini ştiu de el

Diverse
Animalul unic care trăieşte doar în România. Nu mai poate fi văzut nicăieri, puţini ştiu de el
Vizitează Munții Apuseni și dai de el

Locul pe care trăim, și care se numește Pământ, are încă multe secrete. Pe lângă aceste secrete, mai există și specii unice în lume, de animale, plante, păsări, unele descoperite în urmă cu mulți ani, altele încă nedescoperite. iar România, deși se poate mândri cu locuri spectaculoase, mai are un atuu în mânecă, animalul unic care trăieşte doar în România, și care nu mai poate fi văzut nicăieri. Puţini ştiu de existența acestei specii.

Supraviețuirea pe termen lung a unei specii depinde și de noi

De-a lungul secolelor diferitele specii de animale au evoluat de la simple celule la organisme complexe, spectaculoase și unice. Această biodiversitate face din Terra un loc unde și astăzi cercetătorii încă mai descoperă specii rare, unele chiar pe cale de dispariție, iar altele sunt introduse în dierite programe de protejare.

Vezi și: Locul neștiut din centrul României unde găsești zeci de specii de păsări. Trebuie să îi faci o vizită

”Supraviețuirea pe termen lung a unei specii necesită, printre altele, un flux genetic între populații. Abordările pentru evaluarea fragmentării în cadrul habitatelor de apă dulce iau în considerare doar o mică parte din informațiile pe care demografia și geografia combinate sunt în prezent capabile să le furnizeze.”, spun cercetătorii.

În această mare de biodiversitate există o specie unică și rară, conform specialiștilor, care se regăsește doar în România, despre care puțină lume știe. Așa că, în cele ce urmează vorbim despre animalul unic care trăieşte doar în România.

Vezi și: România are comori inestimabile pe care le ignoră. Cele mai rare viețuitoare care trăiesc pe teritoriul nostru

Care este animalul unic care trăieşte doar în România

Cunoscut în termeni științifici sub denumirea de austropotamobius bihariensis, animalul unic care trăieşte doar în România este racul bihorean, numele venindu-i și de la zona în care acesta trăiește, o specie descoperită recent în zona Munților Apuseni.

”Specia a fost descoperită relativ recent și este endemică apelor curgătoare din vestul Munților Apuseni, aceasta fiind confundată în trecut cu racul de ponoare (Austropotamobius torrentium)”, anunță reprezentanții Parcului Natural Apuseni într-o postare de pe pagina de Facebook.

Vezi și: Animalul extrem de veninos pe care îl poţi întâlni în România. A fost fotografiat chiar zilele acestea, în ce zone se găseşte

Multe specii de raci sunt protejate

Conform specialiștilor în domeniu, multe specii de raci sunt protejate ca fiind sensibile din punct de vedere ecologic, necesitând o stabilitate a habitatului pe termen lung. Printre cele mai sensibile specii de raci indigene europene în ceea ce privește cerințele ecologice și de conservare, conform unor studii recente, se numără și animalul unic regăsit doar în România, racul bihorean.

Vezi și: Animalul periculos care abia a fost descoperit. Se ascunde tot timpul, dar mușcătura e dureroasă

Recent, a fost descrisă o nouă specie de Austropotamobius, și anume racul de leneș A. bihariensis, prin dovezi filogenetice și taxonomice. Atât A. torrentium, cât și A. bihariensis locuiesc în Munții Carpații și preferă habitatele cu ape curate din regiunile muntoase și submontane, se arată în studiu.

”Aria de răspândire cuprinde Europa Centrală și Balcanii, iar metapopulația din România este reprezentativă pentru această specie, deoarece este alcătuită din cel mai comun haplogrup al acestei. Austropotamobius bihariensis este o specie endemică limitată la Munții Apuseni, România.”, se mai arată în studiu.

Vezi și: Comoara din România de care puţini ştiu. Se află în Munţii Măcinului, e cea mai mare din Europa

Una din concluziile acestor studii spune că ”cuantificarea conectivității habitatelor prin luarea în considerare a naturii dendritice a rețelelor de apă dulce a fost un element cheie în evaluarea stării actuale de conservare a două specii sensibile și pe cale de dispariție de Austropotamobius din Carpați.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în a doua zi de Crăciun pentru a-ți merge bine tot anul
Redactia.ro
2025 este Anul Șarpelui, un an care anunță transformări profunde și șanse mari de a descoperi dragostea
Click.ro
Cum dau autoritățile apă la moară fanilor teoriei conspiraționiste Chemtrails
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Al Bano a spus ce s-a întâmplat în noaptea în care fiica lui, Ylenia Carrisi, a dispărut: „Acesta e dramaticul adevăr!”
Unica.ro
În sfârșit, ninge și la București. Iarna pune stăpânire pe jumătate din țară
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Simona Halep a luat decizia. A anunțat oficial în urmă cu puțin timp: Nu este ceea ce mi-aș fi dorit...
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
MOȚIUNE de DESTITUIRE a PREȘEDINTELUI! CRIZĂ politică fără PRECEDENT
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro