Pe vremea lui Ștefan cel Mare îl regăseam ca blazon al domnitorului și umblând liber în sălbăticie, iar astăzi este animalul pe cale de dispariție care a fost observat în România, iar imaginile sunt de neratat.
Așa cum am mai scris în trecut, animalul unic și cel mai mare din Europa, care poate ajunge și la 1.000 de kilograme, zimbrul, se afla ca blazon al domnitorului Ștefan cel Mare, și o adevărată mândrie a moldovenilor în secolul al XV-lea.
Din păcate, în decursul secolelor, acest animal a devenit aproape rar și se credea că a dispărut, dar prin eforul unor oameni de bine, îl regăsim și astăzi în estul României, în rezervațiile naturale de aici, precum este Parcul Natural Vânători Neamț.
Recent, cei de la Romsilva aveau să-și surprindă urmăritorii pe rețelele de socializare, publicând imagini inedite cu animalul pe cale de dispariție, observat în rezervație, scriind:
„Zimbri în libertate se hrănesc în liniște într-o pădure din Parcul Natural Vânători Neamț, filmarea frumoasă fiind realizată de către colegii noștri în timpul acțiunilor de monitorizare.”
Așa cum precizam și în trecut, în urmă cu 66 de ani, mai exact în 1958, autoritățile române făceau un imens efort de a readuce în România acest animal pe cale de dispariție și aveau să fie transferați în singurul loc din țară unde găsești zimbri în libertate, ia conform celor de la Romsilva, sunt „trei nuclee de zimbri, la Bucșani, Hațeg și Vânători Neamț, cu un efectiv total de peste o sută de exemplare”.
„Zimbrii au fost reintroduși în fauna României în anul 1958, la aproape două secole de la dispariția lor, de către silvicultorii români, prin aducerea, din Polonia, a doi zimbri, numiți Podarec și Polonka.
Treptat, s-au format mai multe nuclee de zimbri, unul din acestea fiind cel de la Parcul Natural Vânători Neamț.”, mai scriu cei de la Romsilva.
Unul din locurile spectaculoase și încă pline de sălbăticie, este și Parcul Natural Vânători Neamț, care are 30.818 hectare, și se află în administrarea Romsilva, făcând parte dintr-o listă de 22 de astfel de locuri existente în România la acest moment.
Odată ajuns aici vei descoperi spectaculoasele peisaje de la poalele Munților Stânișoarei, din Subcarpații Neamțului, sau cele din bazinul Ozenei.
În ceea ce privește zimbrul, animalul pe cale de dispariție, aici au fost descoperiți și vițeluși, ceea ce înseamnă că nu mai este chiar atât pe cale de dispariție, și că populațiile de zimbri încep să crească, fiind animale protejate.