14 dec. 2021 | 20:39

Singurul loc din țară unde găsești zimbri în libertate. Comuna pe care trebuie s-o vizitezi

News
Singurul loc din țară unde găsești zimbri în libertate. Comuna pe care trebuie s-o vizitezi
Descoperă singurul loc din țară unde găsești zimbri în libertate.

După ce ultimul bizon a fost ucis de braconieri în anul 1927, animalele se vor regăsi din nou în România, după o absență de secole. Specialiștii spun că bizonii sunt animale foarte greu de observat. Ținutul Zimbrului cuprinde o zonă în care valorile naturale se împletesc cu cele religioase și cultural-istorice. Aici veți găsi zimbri din Carpați în Rezervația „Dragoș Vodă”, dar și o tradiție monahală care se desfășoară neîntrerupt în ultimii 600 de ani.

Ținutul Zimbrului, un loc de vis

Parcul Natural Vânători Neamț, înființat în 1999, este situat în partea de nord a județului Neamț. Se întinde pe versantul estic al Munților Stânișoarei și peste Munții Subcarpații Neamțului, la o altitudine medie de 800 m.  Parcul are o suprafață de 30.818 ha, din care 26.190 ha, aproximativ 85%, sunt acoperite de păduri. Fagul ocupă cea mai mare suprafață, aproximativ 40%, urmat de brad 30%, molid 15% și stejarul sesile 2%.

Această pădure adăpostește o mare diversitate de faună, inclusiv carnivore mari, dar este un loc perfect pentru iubitorii de păsări, cu cele 103 specii de păsări existente aici. Datorită diversității florei și faunei sale, Parcul Natural Vânători Neamț a fost declarat sit de importanță comunitară și arie de protecție specială pentru păsări și animale.

În afară de Ținutul Zimbrului, unde turistul poate să admire zimbri în libertate, mai există o mică rezervație situată în localitatea „Vama Buzăului”, din județul Brașov. Aici turiștii vor descoperi „Valea Zimbrilor”, un spațiu înființat de autoritățile locale în 2008.

Proiectul construit pe 10 ha, a fost făcut cu ajutorul primăriilor Prejmer şi Vama Buzăului, Consiliul Judeţean Braşov şi Agenţia de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Braşov.  Aici se găsesc 25 de exemplare de zimbri, aduși din Austria, italia, Elveția, dar și din Franța. În rezervația de la „Vama Buzăului” s-a născut un prim zimbru, botezat Gențiana.

Zimbri se întorc în România

Repartiția acestor animale spectaculoase, zimbri , în țara noastră este necesară pentru a menține aceste animale în afara listelor de animale pe cale de dispariție, scrie euronews. Matei Miculescu, gardian forestier și responsabil cu monitorizarea turmei din Carpați, spune că zimbri au încercat să pătrundă în pădure și că ele prosperă aici. Pe de cealaltă parte, în captivitate, șanselor lor de supraviețuire sunt diminuate.

„A existat o nevoie urgentă de a oferi din nou bizonilor şansa de a trăi în sălbăticie şi de a amesteca genele acestor bizoni din captivitate”, spune Matei Miculescu, un gardian forestier responsabil cu monitorizarea turmei din Carpaţi.

În anul 2014, România a primit zimbrii înapoi în sălbăticie, la circa 200 de ani după ce au fost văzuți ultima dată în țara noastră. Marina Druga, șeful proiectului condus de Rewilding Europe și WWF, spune că aproximativ 105 zimbri trăiesc în momentul de față în libertate în Munții Țarcu. Obiectivul proiectului este de a ajunge la 250 de bizoni în următorii cinci ani.

Zimbri trăiesc într-o zonă protejată de 8.000 de hectare. Din 2014 până în prezent, s-au născut 38 de pui de zimbri. După ce ajung pentru prima dată în țară, animalele petrec câteva săptămâni într-un loc special, pentru a se putea obișnui cu clima, apoi sunt eliberate în sălbăticie.

Zimbri din Parcul Natural Vânători Neamț

Bizonii sau zimbri sunt cele mai mari animale din fauna continentului european, iar aceștia sunt prezenți și în România, în pădurile Parcului Natural Vânători Neamț. Un mascul poate ajunge la o greutate de 900 de kg, iar femelele de zimbri între 400 și 600 kg, potrivit Romsilva. După ce efectuează o serie de teste și o selecție riguroasă, specialiștii eliberează anual în natură mai multe exemplare de zimbrii.

În prezent, în Parcul Natural Vânători Neamț se află peste 50 de zimbri în libertate. Romsilva administrează cele trei nuclee de zimbri, la Hațeg, Vânători Neamț și Bucșani, cu un efectiv de peste 100 de exemplare. Parcul Natural Vânători Neamț se află în nordul județului Neamț și este administrat de Romsilva. Are o suprafață de 30.818 hectare, din care 26.190 hectare sunt de păduri.

Acesta se întinde pe versantul estic al Munților Stânișoarei și Subcarpații Neamțului, acoperind bazinul Ozanei și al Cracăului.

Parteneri
De ce nu a venit Florin Salam la priveghiul lui Costel Corduneanu. Manelistul a spus lucrurilor pe nume
Redactia.ro
Ilie Năstase a văzut "bijuteria" de 2,7 milioane € a lui Ion Țiriac și a făcut gluma zilei
Digisport.ro
Istoria neștiută a Gării de Nord din București. De ce a vrut Ceaușescu să o dărâme
Click.ro
Ce nu s-a văzut la TV! Zanni cu Ana Porgras și Alex Delea cu Alexandra Duli, momente tandre la duș, la Survivor Al Stars: "Nu vreau să se termine acest moment. Vreau să..."
Viva.ro
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu amanta rusoaică la Moscova
Digi24
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară
Digi24
Acasă la Andreea Esca. Fiul ei, Aris, le-a arătat tuturor ce obicte ciudate are mama lui acasă / FOTO
Unica.ro
Serviciul militar obligatoriu în România. Ce tactică adoptă țara noastră
EVZ.ro
Cum recunoști carnea alterată. Este extrem de periculoasă pentru sănătate
Spynews
Obligație fără excepții pentru PROPRIETARII de locuințe din România. Ai doar 30 zile să rezolvi
Capital.ro
Orașul din România prin care trece singurul pârâu termal din țară. Temperatura apei este de 30 de grade Celsius
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
CÂND se dau PENSIILE de PAȘTE. ANUNȚ de la POȘTĂ pentru trei milioane de PENSIONARI
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Soțul Mariei Roman de la Mireasa a fost găsit! Unde se află bărbatul / VIDEO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Lino Golden și Delia s-au căsătorit! Cât de spectaculos au arătat cei doi într-o zi atât de importantă
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro