12 iul. 2023 | 10:22

Animalul care poate să dispară din România. Boala care face ravagii în țara noastră, s-a dat alertă

Diverse
Animalul care poate să dispară din România. Boala care face ravagii în țara noastră, s-a dat alertă
”Boala se răspândește foarte repede”

Cu mulți ani în urmă, animalul care poate să dispară din România acum, se regăsea în mai toate zonele de pădure, dar, datorită stricăciunilor pe care le provoca, se lua decizia de a fi eliminat, sau redus ca număr. Cele mai recente studii spun că acest animal face ravagii în Europa, stimulând soluții creative din partea autorităților de a reduce pagubele. Citește mai departe și află despre ce animal este vorba.

Recentele studii arată că porcii mistreți sălbatici fac ravagii în Europa

Încă din 2009, cercetătorii de mediu și a vieții animalelor sălbatice spuneau că Europa duce un război împotriva mistrețului. Conform acestora, numărul de proci mistreți creștea ca urmare a încălzirii globale și a cultivării pe scară largă a porumbului și a rapiței pentru biocombustibil.

Vezi și: Imagini incredibile surprinse la o fermă din Iași, cu 100 de porci mistreți, singura de acest fel din județ

Deși confruntările violente cu oamenii erau în creștere, animalul este respectat pentru inteligența sa. La 13 ani de la aceste date, de exemplu, în Italia, porcii mistreți provocau pagube agricole de până la 20 de milioane de euro pe an.

Conform datelor statistice ale anului trecut, un milion de mistreți, o specie autohtonă care poate cântări până la 300 de kilograme, cutreieră țara, distrugând culturile și provocând cel puțin 2.000 de accidente de mașină în fiecare an.

Iar la începutul anului 2022, a fost descoperită pesta porcină africană la un mistreț italian, ceea ce a stârnit temeri că animalele sălbatice ar putea răspândi virusul fatal la porcii domestici crescuți pentru industria cărnii.

”Este o specie excepțională din punct de vedere ecologic – superadaptabilă și cu un potențial de reproducere enorm”, spun cercetătorii, care studiază mistreții din Italia de peste 20 de ani.

Vezi și: Cine știa încă din 2016 de pesta porcină, boala care ucide porcii românilor

Porcul mistreț, animalul care poate să dispară din România

Conform unei statitisci europene, populația de porci mistreți din România este de aproximativ 60.000 de animale, iar greutatea medie este de 150 kg în viu, iar în unele zone cu hrană abundentă, mistrețul poate ajunge la 400 kg în viu.

Vezi și: Mai multe focare de pestă porcină, identificate într-o exploataţie din Sibiu. Ce măsuri s-au luat

Autoritățile române spun că porcul mistreț este animalul care poate să dispară din România datorită noilor infecții cu pesta porcină, iar reprezentanții DSVSA sun că planul de stopare nu dă roade. Conform instituției, cele mai multe cazuri au fost înregistrate în zona județuli Dâmbovița, dar stoparea infectărilor nu dă roade:

”Am ridicat problema acum câțiva ani despre ceea ce se întâmplă la porcii mistreți, unde boala pestei porcine se răspândește foarte repede. Erau câteva cazuri și am semnalat că virusul se poate extinde foarte ușor aici.

Toată lumea spunea că Sandu Tolea e nebun, dar uite că am avut dreptate. Acum mergem după mistreți prin păduri, dar nu găsim decât cadavre.

Trebuie să înțelegem odată pentru totdeauna că virusul pestei porcine nu iartă. Unde nu se ține cont de aceste măsuri impuse de stat, pesta rade tot!”, a transmis directorul DSVSA Dâmbovița, Sandu Tolea.

Vezi și: Încă un focar de pestă porcină în România. Ce s-a descoperit la Timișoara, de această dată

Efectele pestei porcine și în alte state europene la porci mistreți.

Se pare că nu numai România se confruntă cu această problemă, inclusiv Germania, unde la această oră sunt între 2 milioane și 2,5 milioane, crează probleme.

Vezi și: Pesta porcină a revenit în judeţul Ialomiţa. Câte focare noi au fost confirmate de veterinari în ultima săptămână

În Germania, vânătorii au împușcat un număr record de 450.000 de mistreți ca urmare a acestor situații. Această cifră a crescut cu o treime față de sezonul precedent și oferă cea mai bună indicație disponibilă a populației.

Același lucru se întâmplă și în Franța, unde anul trecut au fost împușcați 500.000 de mistreți. În Polonia, numărul lor a fost de 200.000, iar numărul lor a crescut și în Austria, Elveția, Țările de Jos și în întreaga Europă de Est.